Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Επενδυτές, προσοχή - Οι 5 κίνδυνοι για την ΕΕ το 2017 - Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας

tags :
CNBC: Επενδυτές, προσοχή - Οι 5 κίνδυνοι για την ΕΕ το 2017 - Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας
Αναλυτές μιλάνε στο CNBC για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο του 2017
Η ανοδική αγορά δεν είναι μόνο για την Αμερική καθώς οι επενδυτές δείχνουν ενθουσιασμό και για τις διεθνείς μετοχές.
Σύμφωνα με το CNBC, οι μετοχές των αναπτυγμένων αγορών -εκτός των ΗΠΑ- έχουν ενισχυθεί κατά σχεδόν 5%, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με τον S&P 500.
Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενισχύουν τα κέρδη τους για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια.
Παρ' όλα αυτά στην Ευρώπη υπάρχουν κάποιες «υποθέσεις» που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αναταραχή και κατα συνέπεια να σκοτώσουν το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών.

Οι κίνδυνοι και η Ελλάδα

Όπως αναφέρει το CNBC, επικαλούμενο ανάλυση της ClearBridge Investments, της Invesco Asset Management και της TenSquared Investments, η εκλογική αβεβαιότητα, η άνοδος του λαϊκισμού, το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, το Brexit και ο Trump μπορούν να καταστρέψουν τη σημερινή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μάλιστα, όσον αφορά στη χώρα μας στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αν και η ευρωπαϊκή οικονομία έχει βελτιωθεί κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετά στοιχεία που προκαλούν ανησυχία, μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα.
«Ένα μεγάλο ερώτημα εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα, που πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα λιτότητας έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2017.
Εάν δεν το κάνει -και όπως φαίνεται δεν θα το κάνει- είναι πιθανό να μην μπορέσει να πληρώσει τα χρέη 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν περισσότερα μέτρα λιτότητας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών.
«Αυτή είναι η αντιπαράθεση: οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θέλουν περισσότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, ενώ ο Τσίπρας (ο πρωθυπουργός) ισχυρίζεται ότι η λιτότητα έχει τραβήξει πολύ και ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να περικοπεί» επισημαίνει ο Jeff Schulze της ClearBridge Investments.
Από την πλευρά του ο Norman Raschkowan της TenSquared Investments υποστηρίζει ότι ίσως τελικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να ομολογήσουν ότι η λιτότητα δεν έχει λειτουργήσει.
Σύμφωνα με το ίδιο, πιθανότατα κάτι θα συμβεί ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να διαγράψουν το χρέος της.
«Μέχρι να το κάνουν, οι Έλληνες δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν ότι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια για να τους βοηθήσει» είπε ο Raschkowan.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ αυτό φαίνεται δραματικό, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό από ό,τι ήταν το 2011, όταν η ελληνική κρίση πρωτοεμφανίστηκε, έτσι μπορεί να διαχειριστεί τη διαφραφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης