Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε «ΒΒΒ-» επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Bankia η Fitch - Σταθερό το outlook

tags :
Σε «ΒΒΒ-» επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Bankia η Fitch - Σταθερό το outlook
Ο οίκος κάνει λόγο για ικανοποιητικό όγκο καταθέσεων στην ισπανική τράπεζα, ο οποίος και τροφοδοτεί το 60% των συνολικών χρηματικών της αναγκών
Στην επιβεβαίωση της βαθμολογίας «BBB-» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ισπανικής Bankia προχώρησε νωρίτερα η Fitch, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές 12μήνου (outlook) σταθερές.
Η μεσοπρόθεσμη επιβεβαιώθηκε σε «F3».
Επίσης, η αξιολόγηση Βιωσιμότητας επιβεβαιώθηκε σε «bbb-».
Στη σχετική της έκθεση, η Fitch αποτιμά θετικά τη μείωση 13% που σημειώθηκε στα προβληματικά δάνεια (NPLs) το 2016, με το ποσοστό τους πλέον επί του συνολικού όγκου δανείων να διαμορφώνεται στο τέλος του 2016 μόλις στο 11,5%, από 12,5% ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο οίκος κάνει λόγο για ικανοποιητικό όγκο καταθέσεων στην ισπανική τράπεζα, ο οποίος και τροφοδοτεί το 60% των συνολικών χρηματικών της αναγκών.
Θυμίζουμε ότι στις 13 Φεβρουαρίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πρόκληση επιζήμιου τραπεζικού σκανδάλου εναντίον του Ισπανού πρώην κεντρικού τραπεζίτη Miguel Angel Fernandez Ordonez, ο οποίος κατηγορείται ότι επέτρεψε την εισαγωγή των μετοχών της προβληματικής τραπέζης Bankia στο ισπανικό χρηματιστήριο το 2011 «παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι ο όμιλος δεν ήταν βιώσιμος».
Συγκεκριμένα, στον Ordonez - επικεφαλής της κεντρικής Τραπέζης Ισπανίας μεταξύ των ετών 2006 και 2012 - απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες για την κατάρρευση της μετοχής της Bankia, που προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων ευρώ κυρίως σε μικρο-επενδυτές.
Στο ίδιο πλαίσιο, αντίστοιχες κατηγορίες απαγγέλθηκαν σήμερα και εναντίον του πρώην επικεφαλής της ισπανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς CNMV, Julio Segura.
Η Bankia διασώθηκε με κρατικά κεφάλαια το 2012, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εισαγωγή των μετοχών της στο ισπανικό χρηματιστήριο και κατηγορείται για παραποίηση των οικονομικών της καταστάσεων πριν τη δημόσια προσφορά των μετοχών της.
Στο πλαίσιο της κατάρρευσης της Bankia, ήδη αντιμετωπίζει κατηγορίες ο επικεφαλής της την περίοδο της εισαγωγής των μετοχών της στο ισπανικό χρηματιστήριο, Rodrigo Rato, Ισπανός πρώην υπουργός Οικονομίας και ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ.
Οι δικαστικές διώξεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του σκανδάλου της Bankia είναι οριστικές και δεν μπορούν πλέον να εφεσιβληθούν, όπως αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης