Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναλυτές σε CNBC: Πως ο Trump μπορεί να πυροδοτήσει μαζικές πωλήσεις στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ

Αναλυτές σε CNBC: Πως ο Trump μπορεί να πυροδοτήσει μαζικές πωλήσεις στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει η Κίνα
Τα τελευταία χρόνια, η μεταβλητότητα της αμερικανικής αγοράς ομολόγων έχει αποκτήσει τη μορφή των «ξεσπασμάτων» λόγω της Fed και των κεντρικών τραπεζών.
Τώρα αυτή η μεταβλητότητα θα μπορούσε να ωθηθεί από την κυβέρνηση του Donald Trump.
Οι επιθετικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, σε συνδυασμό με πιο χαλαρό εσωτερικό κανονισμό, θα μπορούσε να «αναγκάσει» δυο από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών ομολόγων να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις: μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και Κίνα.
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες έχουν διακρατήσει αμερικανικά ομόλογα καθώς θεωρούνται ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της St. Louis Fed, οι εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν στην κατοχή του 2,4 τρισ. δολ. σε κρατικά ομόλογα, ποσό που είναι διπλάσιο σε σχέση με εννέα χρόνια πριν.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, σε περίπτωση αναθεώρηση του νόμου Dodd-Frank που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την κρίση του 2008, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών θα περιοριστούν, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τη διακράτηση αμερικανικών ομολόγων.



Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Κίνα

Ωστόσο, οι τράπεζες είναι μόνο μία πηγή κινδύνου για μαζικές πωλήσεις.
Η Κίνα είναι ένας πιστωτής διαφορετικού μεγέθους: Η χώρα έχει 1,05 τρισ. δολ. σε αμερικανικά ομόλογα έως το Νοέμβριο, μειωμένα κατά 215 δισ. δολ. σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Ένας λόγος για τον οποίο η χώρα προχώρησε σε πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων είναι ότι ήθελε να αυξήσει τη ρευστότητα της για να στηρίξει το νόμισμα της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης