Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η αξιολόγηση για την Ελλάδα θα κλείσει, αλλά θα καθυστερήσει - Καμία συμφωνία για χρέος και ένταξη στο QE

tags :
Barclays: Η αξιολόγηση για την Ελλάδα θα κλείσει, αλλά θα καθυστερήσει - Καμία συμφωνία για χρέος και ένταξη στο QE
Δεν αποκλείεται η δόση των 6,1 δισ. προς την Ελλάδα να δοθεί τμηματικά
Η Ελλάδα θα κλείσει την αξιολόγηση, πιθανότατα πριν από τις λήξεις των ομολόγων στα μέσα του Ιουλίου του 2017, αλλά η συμφωνία που θα επιτευχθεί σαφώς δεν θα περιλαμβάνει τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτό αναφέρει η Barclays στην τελευταία 9σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "More Turbulence Ahead" (Περισσότερο αναταραχή ενόψει), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποίοα επισημαίνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα δύο βασικά θέματα:
1) την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης για να καλύψει τις πληρωμές του Ιουλίου και
2) τις πιθανές συνέπειες της αρνητικής έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Στο πρώτο ζήτημα, είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι μόνο πολιτική, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να επιστρέφουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων.
Όμως, η Barclays θεωρεί ότι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Στο δεύτερο ζήτημα, σύμφωνα με την Barclays, η αρνητική έκθεση του ΔΝΤ θα μπορούσε να προκαλέσει την αναστολή των εκταμιεύσεων των δόσεων από τον ΕSM προς την Ελλάδα.
Παρ' όλα αυτά, το βασικό σενάριο της Barclays περιλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τη λάβει τμηματικά μέχρι τον Ιούλιο.
Όπως εκτιμά η Barclays, οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών, την ώρα μάλιστα που οι μεγάλες υποχρεώσεις της είναι ανάμεσα στις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές.
Παρά το σενάριο αυτό, η Barclays εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα συμφωνήσουν στα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν σχηματιστεί η επόμενη γερμανική κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεδομένου του ότι η ΕΚΤ χρειάζεται για θετική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της.
Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι, σύμφωνα με την Barclays, η ΕΚΤ να ζητήσει περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο QE της ΕΚΤ, μόνο σε περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχιστεί το 2018.
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, η Barclays θεωρεί ότι ο δρόμος προς την αξιολόγηση θα είναι δύσκολος και ταραχώσης, με τους Ευρωπαίους να επιθυμούν μια πολιτική και τεχνική συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ να εγκρίνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν η τεχνική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να διαθέσει κεφάλαια.
Πάντως, η Barclays θεωρεί ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, αν και έχει αυξηθεί, παραμένει πολύ χαμηλός.

Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Η Barclays πιστεύει ότι το σημερινό Eurogroup θα επιβεβαιώσει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της αξιολόγησης.
Ωστόσο, ακόμη και να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία, αυτή θα είναι μόνο πολιτικής φύσεως, προκειμένου να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Εμπλοκές στη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είχε συνέπειες

Σύμφωνα με την Barclays θα μπορούσαν να υπάρξουν τρεις βασικές δυνητικές επιπτώσεις αυτής της αξιολόγησης:
Κατ 'αρχάς, η αρνητική άποψη του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους (καθώς και των μεταρρυθμίσεων) το εμποδίζει να συμμετέχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης.
Επομένως, μια συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά του, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Δεύτερον, και σημαντικότερο, αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν ότι ορισμένα κράτη μέλη μπορεί να μην είναι πρόθυμα να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διάσωση μέσω του ESM (Γερμανία και Ολλανδία).
Πράγματι, ορισμένες χώρες (με επικεφαλής τη Γερμανία) συμφώνησαν στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του 2015, με την παραδοχή ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε στο πρόγραμμα, κάποια στιγμή μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Τρίτον, όσο δεν αποκαθίσταται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν καλύπτονται τα κριτήρια ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Επομένως, η λήψη των αναγκαίων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θεωρείται απαραίτητο συστατικό προκειμένου να μην καταστρατηγήσει η ΕΚΤ τους κανόνες της στην περίπτωση της Ελλάδος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης