Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πολιτικοί οι κίνδυνοι για την Ελλάδα - Δεν θα προκύψει ξεκάθαρη λύση

tags :
Goldman Sachs: Πολιτικοί οι κίνδυνοι για την Ελλάδα - Δεν θα προκύψει ξεκάθαρη λύση
H ελληνική οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη και εύθραυστη, ωστόσο η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα
Τα επόμενα βήματα σχετικά με την Ελλάδα θα καθοριστούν από τις πολιτικές εξελίξεις και όχι τόσο από τις οικονομικές, τονίζει η Goldman Sachs σε έκθεσή της με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2017, εκτιμώντας ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία ωστόσο δεν θα είναι ξεκάθαρη.
Πρόκειται ωστόσο για ένα περίπλοκο θέμα, όχι μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αλλά και  μεταξύ των ίδιων των δανειστών, όπως τονίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα στην αναλυσή της με τίτλο «Η Ελλάδα στο ξανά στο επίκεντρο - Αναμένονται νέα εμπόδια (Greece again in focus — Expect more ‘muddling through’).
H ελληνική οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη και εύθραυστη, ωστόσο η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνουν οι αναλυτές.
«Δεν μπορούμε να προκύψει μια «κομψή» λύση από αυτές τις πολιτικές αβεβαιότητες.
Αυτό που θα προκύψει δεν θα είναι ούτε... κομψό αλλά ούτε και λύση", σημειώνει η Goldman.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, ώστε να διατηρήσει το status quo και να αποφευχθεί μια νέα κρίση, ωστόσο αυτό δεν αρκεί ώστε να αποτελέσει τη βάση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι οικονομικές παράμετροι του προγράμματος είναι διαχειρίσιμες, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις.
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών παραμένουν τεταμένες, καθώς η Αθήνα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.
Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, κατά την Goldman Sachs, θα διαδραματίσουν και οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την εκλογική απειλή της Ν.Δ., η οποία προηγείται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις.
«Η αντίσταση στις απαιτήσεις των δανειστών ενδεχομένως, να οδηγήσει σε εκλογές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα χάσει», εκτιμά η Goldman Sachs.

Μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα αλλά παραμένει υψηλή






Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα



Ειδικότερα, η Goldman Sachs τονίζει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει αδύναμη και ευάλωτη, ωστόσο οι άμεσες ανησυχίες αφορούν κυρίως το αν υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης.
Την ίδια ώρα, οι  πολιτικές επιπλοκές που απειλούν το status quo είναι εμφανείς τόσο ανάμεσα σε Ελλάδα και τους πιστωτές, όσο και μεταξύ των ίδιων των πιστωτών.
Περίπου το 25% του ελληνικού εργατικού δυναμικού παραμένει άνεργο.
Ωστόσο οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα δεν πήγαν χαμένες, καθώς αφού πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό όσο και στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών του ισοζυγίου πληρωμών.
Η ελληνική οικονομία στο σύνολό της και η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, τονίζει η Goldman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης