Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Ο Τσίπρας πρέπει να βρει ένα τρόπο να «πουλήσει» τη συμφωνία του Eurogroup στους βουλευτές του

Stratfor: Ο Τσίπρας πρέπει να βρει ένα τρόπο να «πουλήσει» τη συμφωνία του Eurogroup στους βουλευτές του
Ανοιχτός παραμένει ο ρόλος του ΔΝΤ αλλά και η εκταμίευση της επόμενης δόσης
Στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup αναφέρεται σε ανάλυση του γεωπολιτικού ινστιτούτου Stratfor υποστηρίζοντας ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βρει έναν τρόπο να πουλήσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας αλλά και στους βουλευτές του.

Τα ανοιχτά θέματα

Όπως αναφέρεται, ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε καθώς η Ελλάδα υποσχέθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018.
Ωστόσο, στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι πολλά είναι τα θέματα που δεν διευθετήθηκαν.
«Πρώτον δεν υπήρξε συμφωνία για το πότε και πως η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του προγράμματος.
Αυτό δεν είναι θέμα που επείγει, διότι η επόμενη μεγάλη πληρωμή που πρέπει να κάνει η Ελλάδα -περί τα 6 δισ. ευρώ- είναι τον Ιούλιου.
Αλλά οι δανειστές θα απαιτήσουν από την Αθήνα να ολοκληρώσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων σε πεδία όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το εργασιακό πριν να λάβει τη δόση» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Το πιο σοβαρό όμως θέμα που δεν διευθετήθηκε είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η Γερμανία και άλλα μέλη της ΕΕ θέλουν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά το Ταμείο επί του παρόντος αρνείται, υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από τους δανειστές δεν είναι βιώσιμοι» επισημαίνεται.
Σύμφωνα με το Stratfor, το πιο σημαντικό είναι ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι στην Αθήνα θα πρέπει να δοθεί ελάφρυνση του χρέους, κάτι στο οποίο η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά ενόψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η συνάντηση Merkel - Lagarde

Εξάλλου, το Stratfor αναφέρεται και στην αυριανή (22/2) συνάντηση της Angela Merkel και της Christine Lagarde, που «αποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».
Όπως τονίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από το εάν το Βερολίνο θα δεσμευτεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο να εξετάσει κάποια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Η αλλαγή ρητορικής της ελληνικής κυβέρνησης

Στο μεταξύ, η Αθήνα θα πρέπει να σκεφτεί έναν τρόπο ώστε να πουλήσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας, τόσο στους πολίτες όσο και στους βουλευτές.
Όπως σχολιάζει το Stratfor στην ίδια ανάλυση μέχρι πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε ότι δεν θα αποδεχθεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
«Μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η Αθήνα έχει αλλάξει τη ρητορική της λέγοντας ότι τα νέα μέτρα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και υπόσχεται ότι οι περικοπές δαπανών θα αντισταθμιστούν με μειώσεις των φόρων.
Μέχρι στιγμής, ο Τσίπρας έχει καταφέρει να κρατήσει τη διαφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεκτά όρια.
Αλλά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να πείσει και πάλι τους βουλευτές να εγκρίνουν αμφιλεγόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης