Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS: Με εποπτικό ρόλο το ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο – Τον Απρίλιο θα επανεξεταστεί η Ελλάδα χωρίς αλλαγή στην DSA

tags :
RBS: Με εποπτικό ρόλο το ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο – Τον Απρίλιο θα επανεξεταστεί η Ελλάδα χωρίς αλλαγή στην DSA
Δεν χρειάζεται πολύ βαθειά οικονομική ανάλυση για να διαπιστωθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο όταν μετά από haircut 74%  περίπου το 2012 συνεχίζει να παραμένει στα 320 δισεκ. ευρώ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να διατηρήσει ένα αυξημένο εποπτικό ρόλο αναφέρει στέλεχος της Royal Bank of Scotland που μίλησε στο bankingnews.
Το στέλεχος της βρετανικής RBS ανέφερε τα εξής «το ΔΝΤ άπαξ και η έκθεση βιωσιμότητας είναι αρνητική για το ελληνικό χρέος και δεν φαίνεται στον ορίζοντα πρόθεση ή διάθεση να αλλάξου οι όροι που κρίνουν την βιωσιμότητα του χρέους το Ταμείο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει εκ νέου την Ελλάδα.
Πάντως διαφαίνεται ότι το ΔΝΤ θα προσπαθήσει τον Απρίλιο του 2017 να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά μόνο αυτό δεν είναι επαρκές για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος…
Στην έκθεση βιωσιμότητας DSA είχε κριθεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Μόνο εάν στο Eurogroup όπου θα κλείσει η ελληνική αξιολόγηση μάλλον 7 Απριλίου του 2017 αποφασίσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών να προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να τροποποιηθεί η έκθεση βιωσιμότητας.
Όμως όπως αποδείχθηκε και στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου 2017, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν μπορούν να εφαρμοστούν το 2017, οπότε είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αλλάξει η έκθεση βιωσιμότητας.
Το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι να απαλειφθεί η λέξη εξαιρετικά και να παραμείνει το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Εφόσον το ΔΝΤ επιμείνει στο μη βιώσιμο ελληνικό χρέος είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ούτε η ΕΚΤ μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσει….γιατί το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το συμπέρασμα είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να αλλάξει ριζικά όλη την στρατηγική του για την Ελλάδα σενάριο που είναι απίθανο.
Να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις είναι πιθανό.
Είναι απίθανο να αλλάξει ριζικά στάση το ΔΝΤ.
Όμως δεν χρειάζεται πολύ βαθειά οικονομική ανάλυση για να διαπιστωθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο όταν μετά από haircut 74%  περίπου το 2012 συνεχίζει να παραμένει στα 320 δισεκ. ευρώ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης