Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Το ΔΝΤ αλλάζει στάση για το ελληνικό πρόγραμμα - Πηγαίνει πιο κοντά στη Γερμανία

Stratfor: Το ΔΝΤ αλλάζει στάση για το ελληνικό πρόγραμμα - Πηγαίνει πιο κοντά στη Γερμανία
Ο χρονικός ορίζοντας που θέτει το ΔΝΤ σχετικά με τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος συμφέρει το Βερολίνο, σύμφωνα με ανάλυση του Stratfor
Πιο κοντά σε συμφωνία σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα έρχονται Γερμανία και ΔΝΤ, όπως διαβλέπει το γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor.
Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τη συνέντευξη της Christine Lagarde μετά τη συνάντηση με την Angela Merkel (22/2/2017) όπως δήλωσε ότι η Αθήνα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαγραφή του χρέους, αλλά αναδιάρθρωση του, αλλά και ότι το θέμα του χρέους θα συζητηθεί προς το τέλος του ελληνικού προγράμματος στα μέσα του 2018.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που το ΔΝΤ υποστήριζε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.
«Η διάθεση της Lagarde να καθυστερήσει τέτοιες συζητήσεις έως το επόμενο έτος υποδεικνύει ότι το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει σχέδιο για το ελληνικό χρέος που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
«Αυτός ο χρονικός ορίζοντας ταιριάζει με τα γερμανικά συμφέροντα.
Το Βερολίνο έχει υποσχεθεί στη γερμανική βουλή ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αλλά η Γερμανία θα έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο, και το Βερολίνο δεν θέλει να κάνει παραχωρήσεις για το ελληνικό χρέος πριν τις εκλογές.
Την ίδια στιγμή, η Merkel πιθανότατα θέλει να αποφύγει μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάτι που σημαίνει ότι και το Βερολίνο συμφέρει μια προσωρινή συμφωνία με την Αθήνα» αναφέρεται επίσης.

Παραμένουν τα εμπόδια

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
Τις επόμενες εβδομάδες, η Αθήνα πρέπει να ψηφίσει νόμους για το φορολογικό, τις συντάξεις και το εργασιακό.
Από την πλευρά τους, οι δανειστές πρέπει να αποφασίσουν πότε και πως η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση.
Ωστόσο, δεδομένο ότι η επόμενη μεγάλη πληρωμή που πρέπει να κάνει η Αθήνα είναι τον Ιούλιο του 2017, και οι δυο πλευρές έχουν χρονικό περιθώριο να δουλέψουν πάνω σε αυτά τα θέματα.
«Η πρόσφατη αλλαγή στον τόνο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ξαναζωντάνεψε το ελληνικό πρόγραμμα.
Αλλά με την Αθήνα να πρέπει να επιβάλλει πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξουν πολλές πιθανότητες για την επιστροφή της διαφωνίας και της αβεβαιότητας» καταλήγει η ανάλυση του Stratfor.



(Πρώτη ενημέρωση 16:53, 23 Φεβρουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης