Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody' s: Θετικό το outlook των κυπριακών τραπεζών - Ισχυρή χρηματοδότηση και βελτίωση των assets

tags :
Moody' s: Θετικό το outlook των κυπριακών τραπεζών - Ισχυρή χρηματοδότηση και βελτίωση των assets
Οι κυπριακές τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν το 2017 μέτρια κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Θετικό παραμένει το outlook των κυπριακών τραπεζών σύμφωνα με την 20σέλιδη ανάλυση της Moody's που έχει στη διάθεση του το bankingnews.gr.
Ειδικότερα στην έκθεση με τίτλο «Stronger Funding And Gradual Improvements In Asset Quality Drive Our Positive Outlook» (Ισχυρότερη χρηματοδότηση και σταδιακές βελτιώσεις στην ποιότητα των assets οδηγούν το θετικό μας outlook), επισημαίνεται ότι το θετικό outlook για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αντανακλά την προσδοκία μας ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει τις τράπεζες να περιορίσουν τα προβληματικά δάνεια που επιβαρύνουν τα οικονομικά προφίλ τους.
«Αναμένουμε ότι βελτίωση της ποιότητας των δανείων θα μεταφραστεί σε μέτρια κέρδη για τις κυπριακές τράπεζες το 2017, για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Επίσης περιμένουμε περαιτέρω βελτιώσεις στις συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών ενισχύεται και τα χρήματα που είχαν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2013 επιστρέφουν» αναφέρεται στην ανάλυση.
Παράλληλα, η Moody' s αναμένει σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 και το 2018.
Συγκεκριμένα, η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2017 και κατά 2,5% το 2018, λόγω ενίσχυσης του τουρισμού, της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή ο τομέας υπηρεσιών της Κύπρου συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις.
Την ίδια στιγμή, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, φτάνοντας στο 10% το 2018 από 14,2% τον Νοέμβριο του 2016.
Ωστόσο, ο νέος δανεισμός θα περιοριστεί λόγω της μείωσης του χρέους στον ιδιωτικό τομέα, από τα υψηλά επίπεδα, αλλά και τους αδύναμους ισολογισμούς των τραπεζών.
Σύμφωνα με τη Moody's οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι διαγραφές θα μειώσουν σταδιακά το βάρος των κόκκινων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
«Αναμένουμε ότι τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα υποχωρήσουν σε περίπου 42% επί των συνολικών δανείων έως το τέλος του 2017 από 49% τον Σεπτέμβριο του 2016» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Παράλληλα, οι τραπεζικές μετοχές -σύμφωνα με τη Moody's- θα παρουσιάσουν το 2017 μέτρια απόδοση της τάξης του 0,2%-0,4%.

Το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλό


Τα προβληματικά δάνεια υποχωρούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα



Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Φεβρουαρίου, η Moody's χαρακτήριζε θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα («credit positive») των κυπριακών τραπεζών αποτιμά την αύξηση των τιμών στην εγχώρια αγορά ακίνητων η Moody's, σημειώνοντας ότι θα βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της νήσου, οι τιμές των ακινήτων αυξηθήκαν 0,1% (σε τριμηνιαία βάση, πτώση 1,3% σε ετήσια βάση) το γ' 3μηνο του 2016, ένα θετικό πρόσημο που έχει να εμφανιστεί από το 2010, οπότε και η χώρα άρχισε να μπαίνει στο τούνελ της οικονομικής κρίσης.
Ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που πουλήθηκαν το περασμένο έτος ήταν 7.063, έναντι 21.245 το 2007, οπότε και ξεκίνησε η πτώση.
«Οι αυξημένες τιμές θα ενισχύσουν τον κλάδο των κατασκευών αλλά και τα κίνητρα για αποπληρωμή των ενυπόθηκων δανείων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο σχετικός δείκτης για τις τιμές ακινήτων είναι ακόμη 32% χαμηλότερος σε σχέση με το 2008.
«Αναμένουμε σταθεροποίηση των τιμών τα επόμενα τρίμηνα», συμποληρώνει, ενώ υπενθυμίζει ότι το τρέχον χρέος των νοικοκυριών στο νησί αγγίζει το 116% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης