Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Θα πρέπει να ανησυχούμε για τις ελληνικές τράπεζες; - Η οικονομική αβεβαιότητα έχει γίνει κανόνας στην Ελλάδα

Bruegel: Θα πρέπει να ανησυχούμε για τις ελληνικές τράπεζες; - Η οικονομική αβεβαιότητα έχει γίνει κανόνας στην Ελλάδα
Σε ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel επισημαίνεται ότι η μοίρα των τραπεζών δεν είναι ποτέ ανεξάρτητη από αυτή της χώρας στην οποία βρίσκονται
Μια από τις κύριες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας και του ΔΝΤ είναι η υγεία των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel.
«Οι παρατηρητές της κρίσεις στην ευρωζώνη έχουν συνηθίσει στο γεγονός ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο.
Κι όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως, συνδυάζεται με μια διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Αυτό συνέβη νωρίτερα αυτόν το μήνα (σσ. Φεβρουάριος του 2017), καθώς οι δυο πλευρές διαφώνησαν σχετικά με το πως θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και μία από τις βασικές τους διαφωνίες τους φαίνεται να έγκειται στην αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις μετά το 2010 -με την τελευταία να είναι το 2015- συνολικού ποσού 43 δισ. ευρώ.
Η ανάλυση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, ωστόσο, περιλαμβάνει την παραδοχή ότι περί τα 10 δισ. ευρώ -σχεδόν το μισό των DTAs (των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων) των ελληνικών τραπεζών- θα πρέπει να διατηρηθεί ως απόθεμα για την κάλυψη ενδεχόμενων πρόσθετων αναγκών στήριξης των τραπεζών.
Στον αντίποδα, η αντίστοιχη ευρωπαϊκή έκθεση δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε πρόσθετα κόστη για τη μελλοντικές ανάγκες ανακεφαλαιοποιήσης των ελληνικών τραπεζών.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες ακόμα και στο δυσμενές σενάριο.



Πάντως, το ΔΝΤ δικαιολογεί τη στάση του υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση ισολογισμού των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να είναι ευάλωτη.
Άλλωστε, σύμφωνα με το Bruegel, από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) παραμένουν πολύ υψηλά, πάνω από το 40% των συνολικών δανείων για το σύνολο των τεσσάρων τραπεζών, και πάνω από το 50% για δυο από αυτές.
Ο δείκτης των NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) είναι χαμηλότερος αλλά παραμένει κοντά στο 40%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017 κατά 1 δισ. ευρώ, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία του 2016, και προφανώς συνέχισαν να αυξάνονται τον Φεβρουάριο του 2017.
Μια δεύτερη ανησυχία που περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΔΝΤ είναι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεων και πιστώσεις (DTAs/DTCs).
Ουσιαστικά οι κωδικοί DTC είναι μεγέθη που μπορούν να μετρηθούν ως κεφάλαιο, ανεξαρτήτως από το εάν η τράπεζα έχει κέρδος ή απώλεια και ανάλογα με το πώς έχουν διαμορφωθεί, μπορεί να προκύπτει μια ενδεχόμενη υποχρέωση για το κράτος.
Αυτά τα στοιχεία εξακολουθούν να ισχύουν για τις ελληνικές τράπεζες (όπως φαίνεται και στον προηγούμενο πίνακα) και μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του κεφαλαίου τους.
«Έτσι, ποια αξιολόγηση θεωρείται αξιόπιστη όταν πρόκειται για τις ελληνικές τράπεζες;
Όπως πάντα, όλες οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να είναι σωστές ή λανθασμένες, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, κυρίως επειδή η μοίρα των τραπεζών δεν είναι ποτέ ανεξάρτητη από αυτή της χώρας στην οποία βρίσκονται, και για την Ελλάδα η οικονομική αβεβαιότητα έχει γίνει πλέον ο κανόνας» καταλήγει η ανάλυση του Bruegel όπου τονίζεται ότι και τα δύο αυτά θέματα προσθέτουν μια πηγή πιθανής ανησυχίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης