Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Γιατί οι εμπορικές απειλές του Trump δεν θα βλάψουν πολύ την Κίνα

tags :
Capital Economics: Γιατί οι εμπορικές απειλές του Trump δεν θα βλάψουν πολύ την Κίνα
Ακόμα και αν ο Trump τηρήσει τη σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Κίνα, οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας θα είναι σχετικά περιορισμένες

Οι προστατευτικές απειλές των ΗΠΑ κατά της Κίνας είναι πιθανό να πέσουν πάνω σε… οδόφραγμα: Συνήθως, οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν έχουν να ψωνίσουν από κάπου άλλου.
Ο Julian Evans-Pritchard από την Capital Economics επεσήμανε επίσης ότι ακόμα και αν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τηρήσει τη σκληρότερη δυνατή γραμμή όσον αφορά στο εμπόρια, η ζημία προς το ΑΕΠ της Κίνας θα είναι σχετικά περιορισμένη.
«Εκτιμούμε ότι εάν το εμπόριο με τις ΗΠΑ σταματήσει εν μια νυκτί, η ζημία στην Κίνα θα ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ της, λαμβάνοντας υπόψη τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην απασχόληση και τις καταναλωτικές δαπάνες» δήλωσε ο Evans-Pritchard στο ετήσιο συνέδριο της Capital Economics.
«Αλλά το εμπόριο με τις ΗΠΑ δεν θα σταματήσει εντελώς, ακόμα και αν ο Trump επιβάλλει αυξημένους δασμούς» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Evans-Pritchard επισημαίνει ότι το ήμισυ των εισαγωγών των ΗΠΑ προς την Κίνα είναι μηχανήματα και ηλεκτρονικά.
«Αυτό σημαίνει ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, οι καταναλωτές των ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλες επιλογές από το να αγοράζουν πολλά κινεζικά προϊόντα», κάτι που συνεπάγεται ότι οι συνέπειες στο κινεζικό ΑΕΠ από τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων θα είναι πολύ μικρότερες απ' ό,τι αναμένεται και διαχειρίσιμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης