Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Μονόδρομος για την ΕΚΤ η συζήτηση για την αποκλιμάκωση του QE τους προσεχείς μήνες

tags :
Pimco: Μονόδρομος για την ΕΚΤ η συζήτηση για την αποκλιμάκωση του QE τους προσεχείς μήνες
Ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2018 «βλέπει» η Pimco
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει επιλογή από το να ξεκινήσει να συζητά για την αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η Pimco, με τον Andrew Bosworth, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων, να τονίζει πως, δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ΕΚΤ να αρχίσει να σκέφτεται πως θα «κλείσει τις βρύσες».
Όπως αναφέρει το στέλεχος της Pimco, «οι κανόνες που η ΕΚΤ έχει θέσει στον εαυτό της για την αγορά κρατικού χρέους, την αφήνει χωρίς άλλη επιλογή, πέρα από την αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων».
Ο ίδιος εκτιμά πως η τόνωση της ανάπτυξης από τα χαμηλά επιτόκια και τις τεράστιες αγορές ομολόγων έχει αρχίσει να φθίνει.
«Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής υποχωρεί και οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται, όσο η νομισματική πολιτική παραμένει στη σημερινή της μορφή», επισήμανε ο Bosworth.
Σύμφωνα με την Pimco, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι κανόνες, η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει το ύψος των αγορών των ομολόγων από τα 80 δισ. ευρώ, στα 40 δισ. ευρώ στις αρχές του 2018, στα 20 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2017 και σε ολοκλήρωση του προγράμματος τον Ιούνιο του 2018.
«Πιστεύουμε πως η απόφαση για αποκλιμάκωση του προγράμματος θα γνωστοποιηθεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2017 και αναμένουμε μια αλλαγή στον “χάρτη” για τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου 2017», δήλωσε ο Bosworth.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης