Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gross: To τραπεζικό σύστημα είναι σαν φορτηγό νιτρογλυκερίνης σε ανώμαλο δρόμο

Gross: To τραπεζικό σύστημα είναι σαν φορτηγό νιτρογλυκερίνης σε ανώμαλο δρόμο
Ο γκουρού των ομολόγων Bill Gross στέλνει σαφές μήνυμα στους επενδυτές
Οι επενδυτές στο τρέχον περιβάλλον θα πρέπει να εστιάσουν στη διαφύλαξη του κεφαλαίου τους παρά στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στους επενδυτές ο γκουρού των ομολόγων, Bill Gross της Janus Capital.
Στην τελευταία μηνιαία ανάλυση του για τις αγορές, ο Gross ανησυχεί σχετικά με τη έκρηξη της πίστωσης μετά την οικονομική κρίση (τώρα στις ΗΠΑ βρίσκεται στα 65 τρισ. δολ., μετά τα 12 τρισ. να είναι μετά το 2007).

Ο ρόλος του Fed

Αναφερόμενος στην επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, ο Gross τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει κάνει καλή δουλειά περπατώντας σε τεντωμένο σχοινί, αλλά έχει ακόμα επικίνδυνο έργο.
Η Fed πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα επιτόκια δεν είναι πάρα πολύ υψηλά ώστε να κάνουν απαγορευτικό το κόστος του κεφαλαίου ή πολύ χαμηλό ώστε να χάσουν τις αποδόσεις οι καταθέτες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Η πρόεδρος της Fed είναι μια σύγχρονη Χρυσομαλλούσα (ηρωίδα παραμυθιού τελικά ανακάλυψε ότι η περιέργεια μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα).
«Ενώ η ανάκαμψη υπήρξε ασθενής με βάση τα ιστορικά δεδομένα, οι τράπεζες και οι εταιρείες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, η αύξηση της απασχόλησης είναι σταθερή και το σημαντικότερο -τουλάχιστον για τη Fed- οι αγορές βρίσκονται στην περιοχή των ρεκόρ, γεγονός που προϊδεάζει για επικείμενες ευτυχισμένες μέρες.
Αλλά το υψηλού επιπέδου οικονομικό σύστημα, χρηματοοικονομικό και τραπεζικό είναι σαν ένα φορτηγό νιτρογλυκερίνης σε ανώμαλο δρόμο» τόνισε ο ίδιος.

Το μήνυμα προς τους επενδυτές

Εν τω μεταξύ, ο Gross προειδοποίησε τους επενδυτές ώστε να μην βασίζονται στην «οφθαλμαπάτη» του Trump σχετικά με ανάπτυξη 3%-4% και μαγικά οφέλη των φορολογικών περικοπών και της μείωσης των κανονισμών.
«Η αμερικανική και μάλιστα η παγκόσμια οικονομία βαδίζουν σε μια πολύ λεπτή γραμμή λόγω της αύξησης της μόχλευσης και του ενδεχόμενου τα πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επιτόκια να σπείρουν τον πανικό σε ένα ιδιαίτερα πιεσμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα» επεσήμανε επίσης ο Gross.
«Ασχοληθείτε περισσότερο με την επανάκτηση των χρημάτων σας παρά για τις αποδόσεις των χρημάτων σας το 2017 και μετά» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης