Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Ποια χώρα θα υποφέρει περισσότερο εάν έχει λαϊκιστή ηγέτη - Ούτε η Γερμανία είναι απόλυτα ασφαλής

ING: Ποια χώρα θα υποφέρει περισσότερο εάν έχει λαϊκιστή ηγέτη - Ούτε η Γερμανία είναι απόλυτα ασφαλής
Παρά τις ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις, ούτε η Γερμανία και η Ολλανδία είναι απόλυτα ασφαλείς
Οι χώρες που παρουσιάζουν χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης θα είναι και εκείνες που θα κινδυνεύσουν περισσότερο σε περίπτωση που έχουν λαϊκιστή ηγέτη.
«Από οικονομικής άποψης, προφανώς η Γαλλία με πρόεδρο τη Marine Le Pen θα αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα» δηλώνει στο CNBC ο Carsten Brzeski επικεφαλής οικονομολόγος της ING, δεδομένου ότι ο ακροδεξιός ηγέτης επιθυμεί την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και τη μετατροπή του χρέους της χώρας σε γαλλικό φράγκο.
«Θεωρητικά, οι δυο χώρες που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις (η Ολλανδία κι η Γερμανία) θα έχουν λιγότερα προβλήματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των λαϊκιστικών οικονομικών πολιτικών» επεσήμανε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, ο Erik Jones από το Johns Hopkins University συμφώνησε ότι η Γαλλία θα υποφέρει περισσότερο από πολιτικής άποψης, καθώς τα θεσμικά όργανα της Γαλλίας δεν έχουν σχεδιαστεί για τον καταμερισμό της εξουσίας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι -σύμφωνα με το γαλλικό πολιτικό σύστημα- ο πρόεδρος θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν πρωθυπουργό που έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Έτσι, αν η πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση δεν είναι του Εθνικού Μετώπου, τότε η Le Pen θα πρέπει να κυβερνήσει με έναν πρωθυπουργό που υποστηρίζεται από μια μη-ακροδεξιά πλειοψηφία.

Η περίπτωση της Ιταλίας

Αν και στην Ιταλία δεν έχουν ανακοινωθεί εκλογές, δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς στη χώρα υπάρχει πολιτική αστάθεια.
Και η χώρα θα πληγεί πολύ, εάν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων νικήσει.
«Η Ιταλία θα υποφέρει περισσότερο από οικονομικής άποψης, λόγω του τεράστιου μεγέθους της αγοράς κρατικών ομολόγων της και την επίμονη απειλή ότι οι διεθνείς επενδυτές θα κερδοσκοπούν ενεργά εναντίον της χώρας σε μια εποχή που η ικανότητα της ΕΚΤ να τη στηρίξει είναι περιορισμένη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Γερμανία και Ολλανδία δεν είναι απόλυτα ασφαλείς

Ωστόσο, παρά τις ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις, ούτε η Γερμανία και η Ολλανδία είναι απόλυτα ασφαλείς.
«Τα κακά νέα είναι ότι και οι τέσσερις χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρούς
κινδύνους, τόσο εσωτερικά (με τη μορφή των εκλογών) όσο και στο εξωτερικό.
Μάλιsτα, για τους επενδυτές οι εξωτερικές πηγές κινδύνου είναι πιο ανησυχητικές από τις εγχώριες» επεσήμανε ο Jones.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης