Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Legg Mason (επενδυτική εταιρεία): Τα 3 πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές ενόψει Brexit

tags :
Legg Mason (επενδυτική εταιρεία): Τα 3 πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές ενόψει Brexit
Το Brexit θα ενισχύσει την πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ευρώπη
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έπιασε απροετοίμαστους πολλούς επενδυτές.
Καθώς η απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ γίνεται πραγματικότητα, ο Tom Walker της Legg Mason επισημαίνει τα τρία πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές.

1. Πτώση στερλίνας

Η ζημιά στη στερλίνα συνέβη αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όταν το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 10% έναντι του δολαρίου.
Τώρα έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, καταγράφοντας σε σχέση με το κλείσιμο της 23 Ιουνίου του 2016, απώλειες 16% έναντι του δολαρίου και 10% έναντι του ευρώ.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι κακά νέα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο δείκτης FTSE World έχει παρουσιάσει από τις 23 Ιουνίου κέρδη 14% σε όρους τοπικού νομίσματος και 32% όρους στερλίνας.
Σύμφωνα με τον Walker πρόκειται για σημαντική απόδοση για τους επενδυτές.

2. Ενισχυμένος πληθωρισμός

Η σύντομη διαφωνία μεταξύ Tesco και η Unilever σχετικά με την τιμή της Marmite το περασμένο φθινόπωρο είναι μια προφητεία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η πλήρης επίδραση της ασθενέστερης στερλίνα δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή, καθώς τα κόστη αρχίζουν να αυξάνονται μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού και οι προμηθευτές προσπαθούν να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να μοιραστούν τα βάρη με τους καταναλωτές.
Αν η στερλίνα σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού θα υποχωρήσει έπειτα από ένα χρόνο και η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αγνοήσει το γεγονός.
Σε διαφορετική περίπτωση τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν.

3. Αυξημένη αβεβαιότητα

Οι πολιτικές της Ευρώπης ήταν επισφαλείς για χρόνια, αλλά το Brexit προσθέτει μια νέα διάσταση στο αβέβαιο οικονομικό outlook της Ευρώπης, ιδίως για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οποιοδήποτε όφελος στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου από μια πιο αδύναμη στερλίνα θα μπορούσε να χαθεί εάν η Ευρώπη κρατήσει σκληρή στάση για την πρόσβαση στην αγορά μετά το Brexit.
«Γι' αυτό πιστεύω ότι ένα χαρτοφυλακίου με παγκόσμια έκθεση έχει καλύτερες προοπτικές από ένα που είναι τοποθετημένο σε μία μόνο χώρο ή έχει περιφερειακές επενδύσεις.
Πολιτικές και οικονομικές εκπλήξεις συμβαίνουν και υπάρχουν πάντα νικητές και ηττημένοι.
Ένα χαρτοφυλάκιο που έχει επενδύσεις ανά τον κόσμο σημαίνει ότι ο διαχειριστής είναι ελεύθερος να επενδύσει σε εταιρείες που εκτιμά ότι θα τα καταφέρουν, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση» επισημαίνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης