Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η κρίση με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία

tags :
Citigroup: Η κρίση με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία
Ο πρωθυπουργός Rutte έδειξε το πολιτικό του ανάστημα, ενώ ο Wilders βρήκε ευκαιρία να προβάλει την αντιμεταναστευτική του πολιτική
Στη σκιά της διπλωματικής κρίσης με την Τουρκία θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Ολλανδία την Τετάρτη 15 Μαρτίου.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup στο ημερήσιο σχόλιο (14 Μαρτίου 2017), η διαμάχη θα συνεχιστεί καθώς οι υποψήφιοι Mark Rutte και Geert Wilders χρησιμοποιούν την κόντρα για προεκλογικούς σκοπούς.
Ο πρωθυπουργός Rutte έδειξε το πολιτικό του ανάστημα, ενώ ο Wilders βρήκε ευκαιρία να προβάλει την αντιμεταναστευτική του πολιτική.
Ωστόσο η Citigroup εκφράζει αμφιβολίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα με τη συμφωνία Τουρκίας - Ολλανδίας για το προσφυγικό και εκτιμά ότι αυτό το διπλωματικό επεισόδιο δεν θα επηρεάσει την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.
Να μην υποκύψουν στο «φαινόμενο ντόμινο» του λαϊκισμού κάλεσε τους Ολλανδούς ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός Marc Rutte στη χθεσινή τηλεμαχία (13/3) με τον εθνικιστή αντίπαλό του Geert Wilders ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Τετάρτης (15/3/2017).
Η τηλεοπτική αναμέτρηση ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων στις ολλανδικές εκλογές, καθώς στις προηγούμενες συζητήσεις ο Wilders είχε αρνηθεί να λάβει μέρος.
Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν για τη διπλωματική κόντρα με την Τουρκία, η οποία ακολούθησε την απόφαση του Rutte να απαγορεύσει σε δύο Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρας στις 16 Απριλίου 2017.
Ο Wilders είπε στο debate με τον Rutte, πως θα έπρεπε να εκδιωχθεί άμεσα ο Τούρκος πρεσβευτής από τη Χάγη.
«Διαφορετικά δεχόμαστε, πως η Τουρκία μας πρόσβαλε πολύ, όπως πρόσβαλε και την αστυνομία μας πολύ», τόνισε ο Wilders.
O Rutte απάντησε πως η πρόταση Wilders δείχνει τη διαφορά από το να ασχολείσαι με το Twitter από τον καναπέ του σπιτιού σου και να κυβερνάς μία χώρα.
Ο Rutte κατηγόρησε επίσης τον Wilders για ανευθυνότητα με αφορμή την αποχώρηση του εθνικιστή πολιτικού από την κυβέρνηση μειοψηφίας των Φιλελευθέρων το 2012 εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
«Εγώ δεν πρόκειται να συνεργαστώ με ένα τέτοιο κόμμα πάλι», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Wilders κατηγόρησε τον Rutte, πως αθέτησε όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις που έκανε πριν από τις εκλογές του 2012.
«Ποιος εξακολουθεί να πιστεύει τον Rutte;» διερωτήθηκε εγκαλώντας τον Ολλανδό πρωθυπουργό για σκληρή φορολογική πολιτική με συνεχή αύξηση των φόρων και αλόγιστη μεταναστευτική πολιτική.
Σημειώνεται ότι, ο Wilders έχει υποσχεθεί να οδηγήσει την Ολλανδία εκτός ευρώ, να κλείσει όλα τα τζαμιά και να απαγορεύσει το κοράνι.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται με βραχεία κεφαλή ο φιλελεύθερος Rutte αλλά υπάρχουν και έρευνες που δίνουν το προβάδισμα στον επικεφαλής του κόμματος της Ελευθερίας.
Στην περίπτωση κατά την οποία το κόμμα του Wilders αναδειχθεί πρώτο στις έδρες και λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν αρνηθεί να συμπράξουν σε κυβερνητικό επίπεδο μαζί του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης