Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: H ανεξαρτησία της Σκωτίας θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία

tags :
Fitch: H ανεξαρτησία της Σκωτίας θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία
«Ένα νέο σκωτσέζικο δημοψήφισμα πριν από την άνοιξη του 2019 θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ»
Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχε η επικράτηση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας σε ένα δεύτερο σχετικό δημοψήφισμα, όπως εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
Σημειώνει ότι η  πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να ζητήσει την έγκριση από το Κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.
Το κοινοβούλιο είναι πολύ πιθανό να εγκρίνει την πρότασή της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ το φθινόπωρο του 2018 και την άνοιξη του 2019, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Brexit.
«Αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί κάλλιστα να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ένα σκωτσέζικο δημοψήφισμα πριν από τότε θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ», υποστηρίζει η Fitch.
Όπως αναφέρει η Fitch, η ανεξαρτησία της Σκωτίας, θα επηρέαζε καίρια τη βρετανική οικονομία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. 
Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι, η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσίου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και σε περιπλοκές στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως η μελλοντική εμπορική τους σχέση, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αλλά και το νόμισμα του νέου κράτους.
Προσδιορίζοντας την αύξηση του δημοσίου χρέους της Βρετανίας,  μετά από ένα δεύτερο δημοψήφισμα και μία επικράτηση της ανεξαρτησίας, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης την τοποθετεί στο 8% του ΑΕΠ.
Η Fitch συνεχίζει να αξιολογεί τα αποτελέσματα του Brexit και τις εξελίξεις που το ακολουθούν.
Οι αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα «AA» του Ηνωμένου Βασιλείου αντανακλούν την αυξημένη αβεβαιότητα μετά την ψηφοφορία για το Brexit και την μακροπρόθεσμη πρόκληση της Βρετανίας να μειώσει το δημόσιο χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης