Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities: Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι ελληνικές τράπεζες

tags :
NBG Securities: Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι ελληνικές τράπεζες
Η βασική παράμετρος της κερδοφορίας αναμένεται να είναι το κόστος κινδύνου
Στο... χείλος του γκρεμού δείχνουν, σύμφωνα με την NBG Securities να βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς μετά από ένα θετικό 2016, η έναρξη του 2017 αναβίωσε την αβεβαιότητα λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος στην Ελλάδα και τις σχετικά δαπανηρές πολιτικές αποφάσεις και τα μέτρα που απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την τελευταία 18σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek banks hanging on by the skin of their teeth" (Οι ελληνικές τράπεζες κρέμονται από το δέρμα των δοντιών τους), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η NBG Securities, διαπιστώνει ότι οι τράπεζες παρουσίασαν εκροές καταθέσεων τον Ιανουάριο (ΤτΕ), ενώ εκτιμάται ότι η αρνητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σταμάτησε.
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πετύχουν μάλλον αισιόδοξους στόχους NPE.
Επίσης, τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2016 αναμένονται προς το τέλος του μήνα, ελαφρώς καθυστερημένα σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των επικείμενων τροποποιήσεων του πλαισίου για τον αναβαλλόμενο φόρο.
Η NBG Securities αναμένει ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσουν ζημίες το τελευταίο τρίμηνο του 2016, λόγω κυρίως αυξημένων προβλέψεων, ενώ η Eurobank αναμένεται να επιβεβαιώσει τη θετική της απόδοση, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι το προηγούμενο τρίμηνο.



Εύθραυστη ανάκαμψη - Οι κίνδυνοι παραμένουν

Μεσοπρόθεσμα, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος ή, ακόμα χειρότερα, ένας εκτροχιασμός, οι βασικές παραδοχές της NBG Securities είναι
1) ομαλοποίηση των εισροών καταθέσεων,
2) βελτιστοποίηση της χρηματοδότησης μέσω συγκράτησης του ELA,
3) σταδιακή βελτίωση στις πιστωτικές συνθήκες και
4) αναδιάρθρωση δανείων
Η βασική παράμετρος της κερδοφορίας αναμένεται να είναι το κόστος κινδύνου, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί προς τις 100 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του 2019.
Η NBG Securities διατηρεί τη σύσταση outperform για την Alpha Bank, με τιμή στόχο στα 2,77 ευρώ, εξαιτίας της καλής ποιότητας του κεφαλαίου και της υψηλής αναλογίας CET1, και neutral αξιολογήσεις για Eurobank, με τιμή στόχο 0,75 ευρώ, και Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή στόχο 0,21 ευρώ.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο στο 0,3Χ σε όρους P / TBV του 2017, με σημαντική έκπτωση της τάξεως του 74%  σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.



(Πρώτη Ενημέρωση: 12:24, Τετάρτη 15 Μαρτίου)
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης