Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Παρά τις πιέσεις από τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα συνεχίσει κανονικά την ποσοτική χαλάρωση

Fitch: Παρά τις πιέσεις από τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα συνεχίσει κανονικά την ποσοτική χαλάρωση
Η Fitch αναμένει μείωση του μηνιαίου ποσού αγοράς ομολόγων από την Ε.Κ.Τ. στις αρχές του 2018, πριν το QE διακοπεί οριστικά στα μέσα του έτους
Η απόκλιση που παρατηρείται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τον δομικό πληθωρισμό (εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα) στην Ευρωζώνη θα δημιουργήσει επικοινωνιακές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτό δε θα ωθήσει τον Mario Draghi στο να μεταβάλει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έως το τέλος του 2017.
Η Fitch αναμένει μείωση του μηνιαίου ποσού αγοράς ομολόγων από την Ε.Κ.Τ. στις αρχές του 2018, πριν το QE διακοπεί οριστικά στα μέσα του έτους.
Αν και η ο πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ έχει σημειώσει αισθητή αύξηση τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα, δεν έχει αγγίξει ακόμα τον στόχο του 2% (για πάνω από 4 χρόνια!).
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει μάλιστα η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να μην ξεπεράσει το 2% μέχρι και το τέλος του 2018, καθώς η εκτίμηση για τις τιμές στο πετρέλαιο διαμορφώνονται στα 55 δολάρια ανά βαρέλι για την επόμενη διετία.
Η Fitch, προκειμένου να αιτιολογήσει ότι η πρόσφατη αύξηση στον πληθωρισμό είναι βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, επικαλείται και την ελάχιστη αύξηση που παρατηρείται στους μισθούς για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τη Γερμανία:
«Η επιτάχυνση της αύξησης των μισθών στη Γερμανία είναι απίθανο να επηρεάσει άλλες χώρες»…
Επιπλέον, υπάρχει ένας διαρκής κίνδυνος ο επίμονα χαμηλός δομικός πληθωρισμός να έχει περαιτέρω αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αύξηση των μισθών για την Ιταλία, κρατώντας ταυτόχρονα πίσω και το νομισματικό μπλοκ.
«Καθώς η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αύξησης της απασχόλησης, του πληθωρισμού και των μισθών, η Ε.Κ.Τ. θα μειώσει την ένταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τις αρχές του επόμενου έτους.
Με βάση τις προβλέψεις μας για την Ευρωζώνη, η κυκλική ανάκαμψη θα μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού», καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης