Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Finance: Εθνική, ΟΤΕ και Μυτιληναίος στα top picks του ΧΑ - Καταλύτης η αξιολόγηση

tags :
Alpha Finance: Εθνική, ΟΤΕ και Μυτιληναίος στα top picks του ΧΑ - Καταλύτης η αξιολόγηση
Η παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να καθυστερήσει την προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη
Το ελληνικό χρηματιστήριο υστερεί ελαφρώς έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η κρίσιμη 2η αξιολόγηση του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής παραμένει ασαφής, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία 79σέλιδη ανάλυσή της η Alpha Finance, για την ελληνική κεφαλαιαγορά, την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία επισημαίνει ότι μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να καθυστερήσει την προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη (2,7% το 2017 - εκτιμήσεις ΕΚ) και να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα.
Η Alpha Finance επισημαίνει τα παρακάτω:
α) η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2016,
β) όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (Ελλάδα, ΕΕ, ΔΝΤ) φαίνονται στοχοπροσυλωμένα στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει αξιόπιστα δημοσιονομικά μέτρα και ισχυρές δεσμεύσεις για OSI και
γ) οι προοπτικές κερδοφορίας παραμένουν αισιόδοξες, με την ανάκαμψη της αγοράς να εμφανίζεται σημαντική ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς χαμηλότερους των επίσημων εκτιμήσεων το 2017.
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Finance θεωρεί ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα.
Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με 0,28x σε όρους BV του 2017 έναντι 0,84x των ευρωπαϊκών κλάδων.
Ωστόσο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων του νέου κανονισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παρόλα αυτά, η Alpha Finance δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για τον τομέα, τοποθετώντας στα top picks την Εθνική.



Αναφορικά με τις μη τραπεζικές μετοχές, η Alpha Finance τονίζει ότι διαπραγματεύονται με 13,4x σε όρους P/E του 2017, ενώ ο δείκτης των κερδών CAGR της περιόδου 2013-2018  (αψηφώντας το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον) προβλέπεται να είναι στο 41%.
Μάλιστα, εκτιμά ότι οι μη τραπεζικές μετοχές αξίζουν να διαπραγματεύονται κατά 20% υψηλότερα.
Ανακοπή της ανοδικής τάσης θα προέλθει λόγω του κινδύνου για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Στα top picks είναι ο ΟΤΕ και ο Μυτιληναίος.



Η «ακτινογραφία» των top picks

Εθνική

Η Εθνική τράπεζα έχει αποπληρώσει τα 2 δισ. ευρώ των CoCos και εξακολουθεί να εμφανίζει δείκτη CET 1 στο 16,8%, με υψηλή κάλυψη NPEs (54%), χαμηλότερο δείκτη δανείων/καταθέσεις (89%) και μόλις 4 δισ. ευρώ χρήση του έκτακτου μηχανισμού στήριξης, του ELA.
Όλα τα παραπάνω της δίνουν το πλεονέκτημα να είναι η πρώτη τράπεζα που μπορεί να επανεστιαστεί στην πιστωτική επέκταση.



ΟΤΕ

Η Alpha Finance συντηρεί τη σύσταση buy (αγορά) για τον ΟΤΕ, με την τιμή στόχο στα 11,5 ευρώ.
Ο όμιλος παραμένει σταθερός στο επενδυτικό του πλάνο, ενώ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια εκτιμάται ότι τα έσοδα θα έχουν αυξητικές τάσεις.
Ωστόσο, η διοίκηση θα πρέπει να επαναξιολογήσει τη μερισματική της πολιτική, ευνοϊκά για τους επενδυτές, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι υποστηρικτική για τη μετοχή.



Μυτιληναίος

Τα περιθώρια του αλουμινίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού είναι πολλά υποσχόμενες και τα έργα της ΜΕΤΚΑ οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση για ακόμη ένα έτος.
Ο όμιλος αποφάσισε την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ, εξέλιξη που προκάλεσε και την αύξηση της τιμής στόχου στα 10,5 ευρώ, από 6 ευρώ προηγουμένως, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία εκτιμάται εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης