Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Στις 22 Μαΐου ίσως κλείσει η ελληνική αξιολόγηση - Αυξάνονται οι κίνδυνοι

tags :
HSBC: Στις 22 Μαΐου ίσως κλείσει η ελληνική αξιολόγηση - Αυξάνονται οι κίνδυνοι
Εάν η νέα αμερικανική κυβέρνηση πιέσει για μια σκληρή γραμμή σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και η γερμανική κυβέρνηση αλλάξει στάση οι κίνδυνοι μιας νέας ελληνικής κρίσης θα αυξηθούν σημαντικά
Στις 22 Μαΐου 2017 αναμένει η HSBC να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση, αν και δεν αποκλείει την εξέλιξη να παραταθούν επιπλέον οι διαπραγματεύσεις, μέχρι και τον Ιούνιο.
Στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greece bailout negotiation - Still no green light from the Eurogroup, rising risks" (Διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα - Ακόμη δεν υπάρχει πράσινο φως από το Eurogroup, αυξάνοντας τους κινδύνους), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup.
Δεδομένου του ότι το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου είναι "ιδιαίτερο", πριν από το Πάσχα και στη Μάλτα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Μαΐου.
Είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, αναφέρει η HSBC.
Ωστόσο, η έλλειψη προόδου μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν το κίνητρο της αξιολόγησης, με την ρευστότητα που θα σημάνει και την πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι πολύ σημαντικό.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem ανέφερε ότι η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα δεν είναι αναγκαία προς το παρόν, καθώς ακόμη συγκεντρώνονται στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.
Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν ζητά μόνο τα μέτρα για το χρέος, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να δρομολογήσει.
Αυτό οδηγεί σε πιο ουσιαστικές διαφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ως εκ τούτου, η HSBC βλέπει αυξανόμενο κίνδυνο παρατεταμένων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και έως την επικίνδυνη προθεσμία του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 7 δισ. ευρώ για τη λήξη των ομολόγων της.



Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του κινδύνου, κατά την άποψη της HSBC, έχει σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον Bill Huizenga, τον Αμερικανό γερουσιαστή, καλούσε τη διοίκηση Trump να αντιταχθεί σε κάθε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, δεδομένου ότι «για επτά χρόνια τώρα, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τους πολιτικούς της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, αμαυρώνοντας τη φήμη του ταμείου, παρατείνοντας τη δυστυχία στην Ελλάδα και θέτοντας δύσκολες επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης» (Financial Times, 17 Μαρτίου).
Το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2014 και, όπως η HSBC έχει υποστηρίξει εκτενώς στο παρελθόν έχει λίγους λόγους να εμπλακεί και πάλι στο ελληνικό πρόγραμμα (ιδιαίτερα από οικονομική άποψη).
Ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να κατευνάσει χώρες, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, οι οποίες έχουν καταστήσει σαφές ότι χωρίς το ΔΝΤ, το σημερινό πρόγραμμα δεν είναι πλέον έγκυρο.
Ως εκ τούτου, εάν η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Πρόεδρο Donald Trump πιέσει στην πραγματικότητα για μια σκληρή γραμμή σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, και η γερμανική κυβέρνηση αλλάξει την στάση της πριν από δύσκολες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, οι κίνδυνοι μιας νέας ελληνικής κρίσης θα αυξηθούν σημαντικά, καταλήγει η HSBC.

Το χρονοδιάγραμμα κρίσιμων ημερομηνιών για Ευρώπη και Ελλάδα





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης