Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπό πίεση ο τραπεζικός κλάδος στην Ιταλία, μετά και τις νέες αιτήσεις για ανακεφαλαιοποίηση

Fitch: Υπό πίεση ο τραπεζικός κλάδος στην Ιταλία, μετά και τις νέες αιτήσεις για ανακεφαλαιοποίηση
Αν ο SSM δεν εγκρίνει το αίτημα, τότε αυξάνεται σημαντικά το ρίσκο για τις δύο τράπεζες
Οι νέες αιτήσεις για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από δύο μεσαίου μεγέθους ιταλικές τράπεζες, αποδεικνύουν τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος στη μεσογειακή χώρα, σχολιάζει σε σχετική της έκθεση η Fitch.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στις Banca Popolare di Vicenza και Banca Veneto, οι οποίες νωρίτερα μέσα στο μήνα κατέθεσαν το σχετικό αίτημα στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.
«Ο αντίκτυπος (των ανακεφαλαιοποιήσεων) στη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης των τραπεζών και από το αν το μέτρο θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη βασική αδυναμία του τραπεζικού συστήματος», αναφέρει η Fitch, επισημαίνοντας πως μάλιστα πως στην περίπτωση της Banca Popolare di Vicenza το μέτρο θα αποτύχει, κάτι που φάνηκε και από την υποβάθμιση σε «CC» από τον οίκο, στις 17 Μαρτίου 2017.
Βέβαια, πριν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωζώνης, οι οποίες και θα αποφασίσουν το ύψους των ποσών που απαιτούνται.
Αν ο SSM δεν εγκρίνει το αίτημα, τότε αυξάνεται σημαντικά το ρίσκο για τις δύο τράπεζες, εκτιμά η Fitch.
Πριν από τα παραπάνω, ο «μεγάλος ασθενής» του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, η Monte dei Paschi di Siena, είχε προσφύγει στην ίδια την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2016 για τη διάσωσή της, μετά την πλήρη αποτυχία της να προσελκύσει απαραίτητα νέα επενδυτικά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.
Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όρισε το έλλειμμα εποπτικών κεφαλαίων της αρχαιότερης τράπεζας της Ευρώπης σε 8,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,6 δισ. ευρώ θέλει να καλύψει η ιταλική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας μερίδιο περίπου 70% του μετοχικού κεφαλαίου της τραπέζης.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μάλιστα ήδη ένα ταμείο 20 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ) για τον προβληματικό τραπεζικό τομέα των 320 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης ιταλικής τραπέζης UniCredit, κατά 13 δισ. ευρώ - αξία-ρεκόρ στην επιχειρηματική ιστορία της Ιταλίας – καλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2017.
Η ΑΜΚ της UniCredit ξεκίνησε στις 6/2 και έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση της προβληματικής τραπέζης, καθώς μετά την πραγματοποίηση ζημιών 11,8 δισ. ευρώ το 2016 - κυρίως λόγω μεγάλων διαγραφών μη εξυπηρετούμενων δανείων - ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας CET1 έχει εξασθενήσει σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης