Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Ούτε ο Draghi δεν θα μπορεί να σώσει το ευρώ εάν κερδίσει η Le Pen στις γαλλικές εκλογές

Bruegel: Ούτε ο Draghi δεν θα μπορεί να σώσει το ευρώ εάν κερδίσει η Le Pen στις γαλλικές εκλογές
Η αντίδραση της ΕΚΤ στην ελληνική κρίση του 2015 αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για τις προθέσεις της ΕΚΤ 
Αν η Marine Le Pen πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους να την στηρίξουν και εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, πιθανότατα ο Mario Draghi να κληθεί να σώσει το ενιαίο νόμισμα.
Το πρόβλημα, όμως, αυτή τη φορά είναι ότι -σύμφωνα με το Bloomberg- μπορεί να μην είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειάζεται.
Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του δεν έχουν δείξει ότι έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να νικήσει η Le Pen στις γαλλικές προεδρικές εκλογές της 7ης Μαΐου.
«Η ΕΚΤ έχει απεριόριστη δύναμη πυρός, αρκεί να έχει την πολιτική στήριξη», δήλωσε ο Guntram Wolff, διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
«Αλλά αν η Γαλλία και η Γερμανία δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον η πολιτική στήριξη και έτσι η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα» επεσήμανε ο ίδιος.

Τα διαθέσιμα εργαλεία

Η Γαλλία έχει περίπου 1,6 τρισ. ευρώ δημόσιο χρέος, που σημαίνει μια προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας ώστε να ηρεμήσει η αγορά ομολόγων της χώρας θα μπορούσε ενδεχομένως να απαιτήσει μαζική παρέμβαση, κυρίως επειδή είναι απίθανο οι επενδυτές να στραφούν στα γαλλικά ομόλογα σε κατάσταση πανικού.
Η ελληνική κρίση του 2015 -όπου επιβλήθηκαν capital controls και οι ταμειακές μηχανές στέρεψαν από ρευστό όταν ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στα άκρα τη διαπραγμάτευση- αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για τις σκέψεις της ΕΚΤ.
«Αν η Le Pen προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, η ΕΚΤ θα βρεθεί σε δίλημμα: θα συνεχίσει την επέκταση της ρευστότητας στις γαλλικές τράπεζες, ακόμη και εν μέσω φυγής κεφαλαίων κι ενώ θα υπάρχει η πιθανότητα ότι η Γαλλία θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της, μετά την αποχώρηση της από την ευρωζώνη;» δήλωσε ο Ben May, οικονομολόγος της ευρωζώνης στην Oxford Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης