Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Μια κακή συμφωνία για το Brexit μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση

ING: Μια κακή συμφωνία για το Brexit μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση
Η Ευρώπη έχει στείλει σαφές μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο...
Η Βρετανία θα τιμωρηθεί όταν θα φτάσει η στιγμή να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι η συμφωνία για το Brexit πρέπει να αφήσει τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι θα ήταν εάν παρέμενε στην ΕΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της ING, μια κακή συμφωνία για τη Βρετανία θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε νέα ύφεση.
«Τα πράγματα θα μπορούσε να εξελιχθούν πολύ άσχημα» αναφέρουν οι αναλυτές της ING, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια συμφωνία.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, αν και οι δυο πλευρές (Βρετανία - Ευρώπη) θα αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια συμφωνία που ελαχιστοποιήσει την οικονομική ζημία και θα παράγει θετικά αποτελέσματα για τους αντίστοιχους ψηφοφόρους, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα.
«Το πολιτικό σκηνικό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ''αναγκάσει'' τις μεγάλες εταιρείες να παραμείνουν ως έχουν παρά να προχωρήσουν σε επενδύσεις.
Τα βρετανικά νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να γίνουν πιο προσεκτικά, με αποτέλεσμα μια εντονότερη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας από ό,τι αναμένεται» τονίζουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, σε περίπτωση που η στερλίνα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις λόγω των ανησυχιών για το Brexit, τότε ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιέζοντας την αγοραστική δύναμη της οικονομίας.
Ακόμα χειρότερα, αν υπάρχει εκλογική επιτυχία για τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα, η προοπτική διάλυσης της ΕΕ θα μπορούσε να επιστρέψει.
«Η κακιά πολιτική, σε συνδυασμό με την οικονομική αποδιάρθρωση και τα χρηματοοικονομικά προβλήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση όλη την Ευρώπη» τονίζεται στην ίδια ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης