Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Θετικά τα αποτελέσματα των τραπεζών το δ' 3μηνο του 2016 και ισχυροί οι κεφαλαιακοί δείκτες - Ποιές οι τιμές στόχοι

tags :
Euroxx: Θετικά τα αποτελέσματα των τραπεζών το δ' 3μηνο του 2016 και ισχυροί οι κεφαλαιακοί δείκτες - Ποιές οι τιμές στόχοι
Και για τις τέσσερις τράπεζες η σύσταση είναι overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς
Την επιστροφή στην κερδοφορία και τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες διαπιστώνει η Euroxx στην ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2016.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Euroxx, η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, για την Eurobank στα 0,90 ευρώ, για την Εθνική στα 0,35 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,30 ευρώ.
Και για τις τέσσερις τράπεζες η σύσταση είναι overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς.
Στη σημερινή 6σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Profitable Quarter on Strong Non-Core Income and Positive Taxation; Solid CET1 Capital Levels Well Above SSM’s CET1 Requirements" (Κερδοφόρο τρίμηνο με ισχυρά μη-επαναλαμβανόμενα έσοδα και θετική Φορολογία, Στερεά επίπεδα CET1 πολύ πάνω από τις απαιτήσεις του SSM), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Euroxx τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες, πλην της Πειραιώς, ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα το δ' 3μηνο του 2016.



Η έκθεση στον μηχανισμό ELA, αν και μειωμένο κατά 7% από το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2016, ενώ παρέμεινε σταθερό στο 15% των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με το 17% το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και 19% το α' 3μηνο του 2016.
Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ενθαρρυντική (αρνητικός σχηματισμός NPL / μειωμένο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ΝΡΕ), με όλες τις τράπεζες να έχουν επιτύχει τους στόχους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει θέσει ο SSM.
Επίσης, η Euroxx διαπιστώνει αξιοσημείωτους δείκτες CET1 από 16,3% έως 17,6% (13,8% έως 16,7% με πλήρως εφαρμοσμένους τους κανόνες Βασιλείας 3).



Τέλος, η Euroxx επισημαίνει ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες ήταν κερδοφόρες σε επίπεδο μητρικής, αποφεύγοντας έτσι τυχόν DTC που σχετίζονται με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Ειδικότερα:
- Συνολικά, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσαν καθαρά κέρδη (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ύψους 5 εκατ. ευρώ (-88% σε τριμηνιαία βάση), 111 εκατ. ευρώ (από 36 εκατ. το Q3'16) και 73 εκατ. ευρώ (από 6 εκατ. το Q3'16), αντίστοιχα.


Η Πειραιώς ήταν ζημιογόνος, εξαιτίας της αύξησης των λειτουργικών εξόδων και των προβλέψεων.
- Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν σταθερά για την Eurobank και Πειραιώς, καθώς η χαμηλότερη συμβολή των δανείων αντιστάθμισε την μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ αυξήθηκαν κατά 2% για την Alpha Bank και μειώθηκαν κατά 2% για την Εθνική.
- Τα έσοδα προμηθειών αυξήθηκαν κατά 7-11% σε τριμηνιαία βάση για όλες τις τράπεζες
- Τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 2% σε τριμηνιαία βάση για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα και παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερά για την Alpha, παρά την εποχικότητα.
Επίσης, ήταν κατά 10% υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση για την Πειραιώς.
- Τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 2% για την Εθνική Τράπεζα και 11% για την Πειραιώς (υψηλότερα λειτουργικά έξοδα), ενώ αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 2% για την Alpha και 48 % σε τριμηνιαία βάση για την Eurobank.
- Οι απομειώσεις δανείων μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 2% για την Eurobank, ενώ αυξήθηκαν κατά 18% για την Alpha, κατά 32% για την Εθνική Τράπεζα και κατά 48% για την Πειραιώς.
- Η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε από το 32,9% έως 38,1%.
- Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2-7% σε τριμηνιαία βάση.
- Η χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος μειώθηκε στα 63,8 δισ (22% του ενεργητικού) από 74 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2016.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης