Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υποβαθμίσεων συνέχεια για τη Νότια Αφρική – Σε «BB+» μεταβάλει τη βαθμολογία η Fitch

Υποβαθμίσεων συνέχεια για τη Νότια Αφρική – Σε «BB+» μεταβάλει τη βαθμολογία η Fitch
Η βαθμολογία για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε σε «B», από «F3»
Σε «BB+» από «BBB-» μετέβαλε τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, με ή χωρίς εξασφαλίσεις) της Νότιας Αφρικής ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) «σταθερές».
Η βαθμολογία για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε σε «B», από «F3», ενώ το ανώτατο όριο αξιολόγησης (Country Ceiling) μεταβλήθηκε σε «BBB-» από «BBB».
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται και αυτός την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη χώρα, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε στην απόλυση του υπουργού Οικονομικών, Pravin Gordhan, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα της οικονομίας.
Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2015 είχε απομακρυνθεί και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, ο Nhlanhla Nene.
Η Fitch αναμένει ωστόσο θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την εγχώριο οικονομία, στο 1,2% και 2,1% τα έτη 2017 και 2018 αντίστοιχα, ενώ παράλληλα εκτιμά πως το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα από το τρέχον 53% του ΑΕΠ.

Στις 3 Απριλίου 2017, ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε τη βαθμολογία «Baa2» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Νοτίου Αφρικής σε επαναξιολόγηση για πιθανή υποβάθμιση.
Η βαθμολογία της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για τη χώρα είναι «P-2», με το ανώτατο όριο αξιολόγησης για τα ομόλογα σε ξένο νόμισμα και τις καταθέσεις στο «P-1» και «P-2» αντίστοιχα.
Όπως αναφερόταν στην έκθεση, η απόλυση του υπουργού γεννά ερωτηματικά για την πρόοδο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση του Προέδρου Jacob Zuma, προκειμένου να ξεφύγει από την οικονομική στασιμότητα και τον κίνδυνο ύφεσης.
Η Moody's αναμένει την αύξηση του ΑΕΠ για την αφρικανική χώρα να ανέλθει το 1% και 2% τα έτη 2017 και 2018 αντίστοιχα, έναντι μόλις 0,3% το περασμένο έτος.
Για το 2016, το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ βρέθηκε στο 51,8%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 3,4%.
Νωρίτερα την ίδια ήμερα, η Standard & Poor's υποβάθμισε σε «BB+» από «BBB-» την πιστοληπτική αξιολόγηση της Νότιας Αφρικής, που αντιστοιχεί σε επενδυτικά «σκουπίδια» (speculative ή junk grade).
Ο διεθνής οίκος ανησυχεί και αυτός, ότι οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές έριδες του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) θα καθυστερήσουν τις απαραίτητες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, απειλώντας την εμπιστοσύνη που είχε δομηθεί με κόπο μεταξύ των επιχειρηματικών ηγετών και των εργατικών συνδικάτων.
Επίσης, η αβεβαιότητα ενδέχεται να αναβάλλει νέες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, στερώντας από τη νοτιο-αφρικανική οικονομία αναπτυξιακή δυναμική.
Αν ακολουθήσουν και άλλοι διεθνείς οίκοι το παράδειγμα του S&P, τότε η Νότιος Αφρική θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους της, καθώς πολλοί διεθνείς θεσμικοί επενδυτές θα υποχρεωθούν από τους κανόνες που τους δεσμεύουν, να ρευστοποιήσουν κρατικά νοτιο-αφρικανικά ομόλογα που διακρατούν, ενώ δεν θα μπορούν να αγοράσουν νέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης