Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor’s: Υπό πίεση η αξιολόγηση «ΑΑ» για την ΕΕ σε περίπτωση δυσμενούς Brexit

Standard and Poor’s: Υπό πίεση η αξιολόγηση «ΑΑ» για την ΕΕ σε περίπτωση δυσμενούς Brexit
Επισημαίνεται ότι ο «λογαριασμός Brexit», οι δεσμεύσεις δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου για τον ενιαίο προϋπολογισμό μέχρι το 2021, αγγίζουν τα 60 δισ. στερλίνες
Η αξιολόγηση «ΑΑ» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί υπό αυξημένη πίεση αν εν τέλει γίνει πράξη το «σκληρό Brexit», σχολιάζει σε έκθεση της η Standard & Poor’s, καθώς οι υπόλοιπες χώρες του μπλοκ θα κληθούν να καλύψουν το κενό που θα προκύψει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Επισημαίνεται ότι ο «λογαριασμός Brexit», οι δεσμεύσεις δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου για τον ενιαίο προϋπολογισμό μέχρι το 2021, αγγίζουν τα 60 δισ. στερλίνες.
Βέβαια, υπάρχουν και πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 25 δισ. στερλίνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Ε.Ε. είναι επί του παρόντος σταθερές, ενώ η βαθμολογία για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα είναι «A-1».
Το «σκληρό Brexit» θα επηρεάσει ιδιαίτερα τη βαθμολογία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών που εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών φορέων όπως οι European Investment Bank, Inter-American Development Bank, Council of Europe Development Bank, African Development Bank, και Eurofima.
Αξίζει να σχολιαστεί το εξής:
Το ξεχωριστό της παραπάνω έκθεσης είναι ότι για πρώτη φορά εκτιμάται από οίκο αξιολόγησης πως θα επηρεαστεί αρνητικά η Ε.Ε. από ένα σκληρό διαζύγιο με το Βασίλειο, με τις μέχρι πρότινος εκθέσεις των S&P, DBRS, Fitch και Moody’s να βάζουν στο στόχαστρο μόνο τις επιπτώσεις στη Μεγάλη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης