Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Charles Schwab: Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα σύντομα

Charles Schwab: Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα σύντομα
Η ισχυροποίηση του δολαρίου και τα αμερικανικά επιτόκια επηρεάζουν τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών
Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών ήταν οι μεγάλοι νικητές έναντι των αμερικανικών μεταξύ των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Bloomberg Barclays Emerging Markets USD Aggregate Bond ενισχύθηκε κατά 3,3% έναντι 0,8% για τον δείκτη Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond.
Μάλιστα, τα ομόλογα που είναι εκφρασμένα στα τοπικά νομίσματα πήγαν ακόμα καλύτερα, με αποδόσεις 6,8%.
Σύμφωνα με ανάλυση της Charles Schwab, μεγάλο μέρος των κερδών αντιπροσωπεύει την ανάκαμψη από τα τέλη του 2016.
Ο συνδυασμός των υψηλότερων αμερικανικών επιτοκίων, του ισχυρού δολαρίου και της απειλής για επιβολή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ επηρέασαν τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών το τέταρτο τρόιμηνο, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με τα τρία αυτά θέματα έχουν εξασθενίσει στις αρχές του 2017.

schwab 1

Και στο ερώτημα γιατί η ισχυροποίηση του δολαρίου και τα αμερικανικά επιτόκια έχουν σημασία για τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών;
Για τους εκδότες των αμερικανικών ομολόγων, η ενίσχυση του δολαρίου θα ανεβάσει το κόστος αποπληρωμής.
Ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να λαμβάνουν τόκους και κεφάλαιο σε δολάριο, στα ομόλογα μπορεί να σημειωθεί sell off εάν υπάρχει ανησυχία για την ικανότητα του εκδότη να αποπληρώσει τα χρέη του.
Οι επιπτώσεις στους επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα είναι πιο άμεση.
Η άνοδος του δολαρίου σημαίνει ότι οι επενδυτές θα λαμβάνουν λιγότερους τόκους και κεφάλαιο, λόγω της μειωμένης αξίας του τοπικού νομίσματος.
Εν τω μεταξύ, τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια τείνουν να τραβήξουν τους επενδυτές προς τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που τείνουν να είναι λιγότερο επικίνδυνα σε σχέση με τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.
Το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές αλλάξει κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς κατέστη σαφές ότι η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα είναι σταδιακά και η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης και των προστατευτικών εμπορικών πολιτικών θα μπορούσε να καθυστερήσει ή και να αποδυναμωθεί.

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι κίνδυνοι παραμένουν.
Η Fed είναι στο δρόμο της αύξησης των επιτοκίων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του ράλι που σημειώθηκε στο αμερικανικό δολάριο και να μειώσει την ελκυστικότητα των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης bull αγοράς του δολαρίου από τα μέσα του 2014 έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2017, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών που είναι εκφρασμένα σε τοπικό νόμισμα υποαπόδωσαν.

schwab 3

Την ίδια στιγμή, στις αναδυόμενες αγορές παραμένουν οι πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι.
Ειδικότερα, το ενδεχόμενο να αλλάξει η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα περιορίσει το παγκόσμιο εμπόριο θα επηρεάσει δυσανάλογα τις αναδυόμενες αγορές διότι πολλές βασίζονται στις εξαγωγές για την αύξηση του ΑΕΠ τους.
Επιπλέον, πολλές χώρες στις αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.
Πάντως, η σύσταση της εταιρείας είναι neutral για τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, οι ιστορικά υψηλές αποδόσεις και τα οφέλη της διαφοροποίησης των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών είναι καλοί λόγοι ώστε τα ομόλογα αυτά να περιλαμβάνονται σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης