Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ορόσημο για χρέος και αξιολόγηση της Ελλάδος η 22α Μαΐου - Τι εκτιμούν 4 ξένοι οίκοι

tags :
Ορόσημο για χρέος και αξιολόγηση της Ελλάδος η 22α Μαΐου - Τι εκτιμούν 4 ξένοι οίκοι
Οι πραγματικές αντοχές της Ελλάδος θα δοκιμαστούν τον προσεχή Ιούλιο
Μπορεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να... κλείνει, χωρίς να έχει κλείσει φυσικά, από τον Δεκέμβριο του 2016, όπως όλα δείχνουν όμως το Eurogroup της 22ας Μαΐου μάλλον θα είναι το νέο ορόσημο που πιθανόν να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα που εμποδίζουν την ολοκλήρωσή της.
Αν και το πρώτο τετράμηνο του έτους πέρασε εκτιμώντας ότι σε κάθε τακτικό Eurogroup (μηνιαίο) θα είχαμε ολοκλήρωση της αξιολόγηση, ορισμένοι ξένοι αναλυτές είχαν εκτιμήσει εδώ και μήνες ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατούσαν τουλάχιστον μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης.
Και μάλλον εκ των υστέρων φαίνεται ότι είχαν δίκιο...
Οι πραγματικές αντοχές της Ελλάδος θα δοκιμαστούν τον προσεχή Ιούλιο, όταν και πρέπει να πληρωθούν ομόλογα ύψους 6,3 δισ. ευρώ.
Μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να σέρνονταν, χωρίς ουδείς από τους κυβερνώντες, αλλά και τους πιστωτές να «ανησυχούν» για την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.
Μια οικονομία που ήδη βιώνει τα σημάδια των καθυστερήσεων και της αβεβαιότητας, ασθμαίνοντας στη σκιά των αριβισμών και των τακτικισμών των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση.
Έτσι, οι πρώιμοι "προφήτες" της ημερομηνίας της αξιολόγησης επιβεβαιώθηκαν εν μέρει, με τους ίδιους τώρα να αναθεωρούν και τις εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος, καθώς ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο.

JP Morgan: Φως στο ελληνικό τούνελ - Συμφωνία στις 22/5 - Το θετικό σενάριο στο 85%

To Eurogroup της 7 Απριλίου 2017 έδωσε ένα πολύ θετικό σήμα για την Ελλάδα, δείχνοντας ότι μπορεί να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αυτό διαπιστώνει η JP Morgan στην τελευταία 7σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: light at the end of the tunnel" (Ελλάδα: Φως στο τέλος του τούνελ), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία επισημαίνει ότι η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση την (ή πριν) 22α Μαΐου, στο επόμενο δηλαδή Eurogroup.
Σύμφωνα με την JP Morgan, μπορεί να έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από το ασαφές Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ωστόσο όλοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χάρη σε μια πολιτική συμφωνία υψηλού επιπέδου.
Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο των διασταυρούμενων πυρών μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, μια διαδικασία που προκάλεσε πολλές καθυστερήσεις.
Ωστόσο, η αυξανόμενη αίσθηση του επείγοντος από την ελληνική πλευρά, βοήθησε το Eurogroup του Απριλίου, αίροντας πολλά από τα εμπόδια που καθυστερούσαν την πρόοδο τους προηγούμενους μήνες, ενώ βελτίωσαν την εμπιστοσύνη για μια θετική επίλυση του αδιεξόδου.
Στο κεντρικό της σενάριο, η JP Morgan, θεωρεί ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών ομάδων στην Ελλάδα, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές για μια συμφωνία (SLA).
Μόλις το SLA επιτευχθεί, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα.
Μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο, το Eurogroup θα είναι σε θέση να συζητήσει και να οριστικοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους, ενώ αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων.

Το καλό σενάριο έχει 85% πιθανότητες να συμβεί

Αυτό προβλέπει μια συμφωνία για την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και πιθανώς νωρίτερα.
Αυτό το σενάριο θα είναι πάρα πολύ θετικό για την Ελλάδα, δεδομένου του ότι η οικονομία της έχει υποφέρει σημαντικά από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την JP Morgan περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα φέρουν κανένα όφελος στη χώρα και θα ήταν αντιπαραγωγικές, καθώς θα θέσουν σε κίνδυνο τους τρέχοντες μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους πέρα από ένα σημείο όπου η συνολική συμφωνία θα πρέπει να επανασχεδιαστεί.
Επίσης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, φαίνεται προτιμότερο να έχουμε μια συμφωνία πριν από το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (στις 7 Μαΐου), γιατί μια νίκη έκπληξη από τη Le Pen θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και ακόμη εκτροχιάσει τη δομή των πιστωτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να φέρουν ουσιαστική πρόοδο, με την εξής χρονολογική σειρά:
- υπογραφή του SLA,
- κοινοβουλευτική έγκριση των συμφωνηθέντων μέτρων, και,
- ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Σε αυτό το σενάριο, αναμένουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται επιλέξιμη από την ΕΚΤ για την ένταξή της στην ποσοτική χαλάρωση από το καλοκαίρι.
Η JP Morgan αποδίδει πιθανότητα 85% σε αυτή την πορεία των γεγονότων.

Το κακό σενάριο έχει 12% πιθανότητες να συμβεί

Αυτό θα είναι μια συμφωνία - ντέρμπι έως την ύστατη ώρα, δηλαδή μια κατάσταση όπου οι συνομιλίες θα παραταθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, κλείνοντας την αξιολόγηση τον Ιούλιο.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν είναι σε θέση να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ή / και αν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθούν ξαφνικά να ψηφίσουν για τα ζητούμενα μέτρα.
Είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί με σαφήνεια αυτό το σενάριο, αλλά θα σκεφτείτε μια κατάσταση κατά την οποία
οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αναφέρει η JP Morgan.
Η άποψη της JP Morgan είναι ότι τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τα μέτρα, τα οποία θα λάβουν τη μορφή ενός take-it-or-leave-it, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το σενάριο αυτό, παρά το τελικό θετικό αποτέλεσμα, θα είναι πολύ επιζήμιο για την οικονομία.

HSBC: Στις 22 Μαΐου ίσως κλείσει η ελληνική αξιολόγηση - Αυξάνονται οι κίνδυνοι

Στις 22 Μαΐου 2017 αναμένει η HSBC να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση, αν και δεν αποκλείει την εξέλιξη να παραταθούν επιπλέον οι διαπραγματεύσεις, μέχρι και τον Ιούνιο.
Στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greece bailout negotiation - Still no green light from the Eurogroup, rising risks" (Διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα - Ακόμη δεν υπάρχει πράσινο φως από το Eurogroup, αυξάνοντας τους κινδύνους), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup.
Δεδομένου του ότι το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου είναι "ιδιαίτερο", πριν από το Πάσχα και στη Μάλτα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Μαΐου.
Είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, αναφέρει η HSBC.
Ωστόσο, η έλλειψη προόδου μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν το κίνητρο της αξιολόγησης, με την ρευστότητα που θα σημάνει και την πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι πολύ σημαντικό.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem ανέφερε ότι η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα δεν είναι αναγκαία προς το παρόν, καθώς ακόμη συγκεντρώνονται στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.
Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν ζητά μόνο τα μέτρα για το χρέος, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να δρομολογήσει.
Αυτό οδηγεί σε πιο ουσιαστικές διαφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ως εκ τούτου, η HSBC βλέπει αυξανόμενο κίνδυνο παρατεταμένων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και έως την επικίνδυνη προθεσμία του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 7 δισ. ευρώ για τη λήξη των ομολόγων της.
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του κινδύνου, κατά την άποψη της HSBC, έχει σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον Bill Huizenga, τον Αμερικανό γερουσιαστή, καλούσε τη διοίκηση Trump να αντιταχθεί σε κάθε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, δεδομένου ότι «για επτά χρόνια τώρα, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τους πολιτικούς της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, αμαυρώνοντας τη φήμη του ταμείου, παρατείνοντας τη δυστυχία στην Ελλάδα και θέτοντας δύσκολες επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης» (Financial Times, 17 Μαρτίου).
Το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2014 και, όπως η HSBC έχει υποστηρίξει εκτενώς στο παρελθόν έχει λίγους λόγους να εμπλακεί και πάλι στο ελληνικό πρόγραμμα (ιδιαίτερα από οικονομική άποψη).
Ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να κατευνάσει χώρες, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, οι οποίες έχουν καταστήσει σαφές ότι χωρίς το ΔΝΤ, το σημερινό πρόγραμμα δεν είναι πλέον έγκυρο.
Ως εκ τούτου, εάν η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Πρόεδρο Donald Trump πιέσει στην πραγματικότητα για μια σκληρή γραμμή σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, και η γερμανική κυβέρνηση αλλάξει την στάση της πριν από δύσκολες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, οι κίνδυνοι μιας νέας ελληνικής κρίσης θα αυξηθούν σημαντικά, καταλήγει η HSBC.

Citigroup: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση πριν τις 22 Μαΐου

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017, σύμφωνα με το ημερήσιο σχόλιο της Citigroup, η οποία θεωρεί ότι πολλά θα κριθούν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 22-23 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, έχει γίνει πρόοδος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, ωστόσο οι δύο πλευρές απέχουν σημαντικά από την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση για την πληρωμή 7 δισ. ευρώ το καλοκαίρι και θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η αξιολόγηση.
Βασικό ζήτημα για την Ελλάδα αποτελεί το συνταξιοδοτικό.
Αυτό άλλωστε επισήμανε και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος τόνισε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει «δαπανηρό, στρεβλό και άδικο».
Υποστήριξε το κράτος δεν θα πρέπει να επιμείνει στη διατήρηση του μονοπωλίου των συνταξιοδοτικών παροχών και θα πρέπει επίσης να θεωρείται προσωπική αποταμίευση για να εξασφαλίζει κατά τη συνταξιοδότηση οικονομική ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη Citigroup, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι και πάλι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, μετά από πολλές μεταρρυθμίσεις (περικοπές σε παροχές και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης) που εφαρμόστηκαν τα τελευταία επτά χρόνια.
Η οικονομία έχει συρρικνωθεί (και δεν έχει ανακάμψει ακόμη) και οι πιστωτές απαιτούν οι δαπάνες για συντάξεις να προσαρμοστούν αναλόγως.
Όμως με δεδομένα τα επίπεδα γήρανσης του πληθυσμού, αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο να γίνει, ειδικά από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, καταλήγει η Citigroup.

BBVA: Έρχεται συμφωνία Αθήνας - δανειστών στις 22/5

Η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών που επιτεύχθηκε στο περασμένο (7/4/2017) Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την οριστική συμφωνία αναφορικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στις 22 Μαΐου 2017, εκτιμά σε έκθεση της για την Ελλάδα η BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας.
Όπως επισημαίνει, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα επιτρέψει στη χώρα την πολυπόθητη πρόσβαση στα κεφάλαια του γ’ προγράμματος διάσωσης.
Η τράπεζα επισημαίνει πως η σημερινή κατ’ αρχήν συμφωνία ήρθε έπειτα από σύγκλιση ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών στην περαιτέρω περικοπή συντάξεων από το 2019, κατά 1% του ΑΕΠ.
Η BBVA διαπιστώνει πως τα παραπάνω επέφεραν μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου για την Ελλάδα.
Για την ΕΚΤ αναφέρει ότι υπερασπίζεται την τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής αναφέροντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως έχουν αναφέρει ο Praet, Draghi και Constancio.
Για το ευρώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια πιθανή νίκη της Le Pen στην Γαλλία σενάρια που ωστόσο εμφανίζει μικρές πιθανότητες επιβεβαιίωσης

(Πρώτη ενημέρωση 15:35, 13 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης