Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

University of Buenos Aires: To χρέος είναι πάλι ένας ορατός κίνδυνος για την Αργεντινή

University of Buenos Aires: To χρέος είναι πάλι ένας ορατός κίνδυνος για την Αργεντινή
Για να ξεφύγει από την διεστραμμένη δυναμική του χρέους η Αργεντινή πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Η οικονομία της Αργεντινής ακόμη αγωνίζεται.
Το 2016 η Αργεντινή υπέφερε από στασιμοπληθωρισμό, με πτώση του ΑΕΠ κατά 2,3%.
Η φτώχεια και η ανισότητα αυξήθηκε
Η ανεργία αυξήθηκε και το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε - και συνεχίζει να αυξάνεται - με ανησυχητικό ρυθμό.
Για τον Πρόεδρο Mauricio Macri, ήταν ένα απογοητευτικό πρώτο έτος, αναφέρει ο Martin Guzman, επιστημονικός συνεργάτης στο Columbia University και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Ο Macri αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2015.
Η οικονομία βρισκόταν ήδη σε μια μη βιώσιμη πορεία, λόγω των ασυνεπών μακροοικονομικών πολιτικών από την προηγούμενη Πρόεδρο Cristina Fernández de Kirchner.
 Οι πολιτικές αυτές οδήγησαν σε ανισορροπίες διαβρώνοντας την ανταγωνιστικότητα και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της οικονομίας, ωθώντας τη χώρα σε κρίση του ισοζυγίου πληρωμών.
Αλλά Macri ακολουθεί μια λανθασμένη μακροοικονομική πολιτική προσέγγιση.

Οι 4 πυλώνες

Πρώτον, η κυβέρνηση Macri κατήργησε τους ελέγχους των συναλλαγματικών ισοτιμιών και υιοθέτησε την Αργεντινή σε καθεστώς κυμαινόμενων νομισματικών ισοτιμιών, με pesos της Αργεντινής να μπορεί να υποτιμηθεί κατά 60% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2016.
Δεύτερον, η κυβέρνηση Macri μείωσε τους φόρους επί των εξαγωγών των βασικών προϊόντων, η οποία ήταν αιχμή του δόρατος της προδρίας Cristina Fernández de Kirchner.
Τρίτον, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει ένα στοχευμένο σύστημα πληθωρισμού αντί να στηρίζεται κυρίως στο εκδοτικό προνόμιο για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τέταρτον η κυβέρνηση Macri έφθασε σε συμφωνία με τα λεγόμενα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια που για περισσότερο από μια δεκαετία είχε αποκλειστεί η Αργεντινή από την πρόσβασή της στις διεθνείς πιστωτικές αγορές.
Μόλις η συμφωνία ολοκληρωθεί, η Αργεντινή επιδιώκει με μαζικό τρόπο νέο εξωτερικό δανεισμό, για να αντιμετωπίσει το αρκετά μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της.
Για λόγους μείωσης του κόστους δανεισμού, οι αρχές εξέδωσαν το νέο χρέος με βάση το δίκαιο που ισχύει στην Νέα Υόρκη και η κίνηση αυτή αποδείχθηκε επιζήμια.
Η μακροοικονομική πολιτική προσέγγιση Macri - η οποία περιελάμβανε, αύξηση των τιμών για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες είχαν παγώσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποίηση ενός προγράμματος φορολογικής αμνηστίας με περισσότερα φορολογικά έσοδα - στηριζόταν σε διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις.
Η υποτίμηση του νομίσματος, θεωρήθηκε, ότι θα αντιμετωπίσει τις εξωτερικές ανισορροπίες, με τη βοήθεια των χαμηλότερων φόρων.
Η συμφωνία με τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια έπρεπε να μειώσει το κόστος της χρηματοδότησης και ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προσελκύοντας έτσι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων.
Οι υποθέσεις αυτές δεν επιβεβαιώνεται.
Αντίθετα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, η υποτίμηση του pesos είχε μεγάλη επίδραση στις τιμές καταναλωτή - όπως οι επικριτές είχαν προειδοποιήσει.
Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών να αποδυναμωθεί η συνολική ζήτηση, ενώ περιορίστηκε η συνολική επίπτωση της υποτίμησης στην εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Αργεντινής.
Η κυβέρνηση έχει κάνει ένα σωστό πράγμα:
Να επανεκκινήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφής, η οποία είχε χάσει την αξιοπιστία της μετά από παρεμβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αλλά η συνολική κατάσταση παραμένει ζοφερή.
Στο τέλος του πρώτου έτους του προέδρου Macri στην εξουσία, η Αργεντινή αντιμετωπίζει τις ίδιες μακροοικονομικές ανισορροπίες που έκανε όταν ανέλαβε την προεδρία, αλλά με σημαντικά υψηλότερο εξωτερικό χρέος.
Επιπλέον, η δημόσια οργή κορυφώνεται, λόγω της αναποτελεσματικής αναδιανομής του πλούτου από τους εργαζόμενους που επέφερε η πολιτική Macri.
Οι διαδηλώσεις αφθονούν, στις 6 Απριλίου, η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πρώτη πανεθνική γενική απεργία.
Όπως έχουν τα πράγματα, οι προοπτικές της Αργεντινής είναι αβέβαιες.
Ο εξωτερικός δανεισμός γίνεται ένα σοβαρό πρόβλημα - αυτό που είναι πιθανό να ενταθεί, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τις δαπάνες για το χρέος.
Στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του 2017, η κυβέρνηση Macri θα μπορούσε να προσπαθήσει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα αντλώντας περισσότερο χρέος από τις αγορές.
Για να ξεφύγει από την διεστραμμένη δυναμική του χρέους η Αργεντινή πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Αλλά μπορεί να το κάνει μόνο στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας - και αυτό απαιτεί μια πιο ανταγωνιστική οικονομία.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, εάν προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα μέσα από μια δημοσιονομική συρρίκνωση απλώς θα επιδεινώσει την ύφεση.
Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης λόγω του χρέους είναι πάλι ορατός στην Αργεντινή

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης