Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MSCI: Στο 70% μπορεί να φτάσει η πιθανότητα ενός «Frexit» - Ποια είναι τα 3 σενάρια

MSCI: Στο 70% μπορεί να φτάσει η πιθανότητα ενός «Frexit» - Ποια είναι τα 3 σενάρια
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δέχονταν καίριο χτύπημα, χάνοντας το 28% της κεφαλαιοποίησής τους!
Οι επικείμενες εκλογικές διαδικασίες στη Γαλλία αποτελούν ένα πολύ δύσκολο τεστ για την ενότητα της Ε.Ε. αλλά και της Ευρωζώνης, αναφέρει σε σχετικό της σημείωμα η MSCI, αναλύοντας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ («Frexit»).
Μάλιστα, η εν λόγω περίπτωση διαφέρει από το Brexit, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε ποτέ συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα, όπως η Γαλλία.
Η MSCI, χρησιμοποιώντας τα σχετικά stress tests, παραθέτει τα τρία σενάρια που μπορεί να επικρατήσουν αν η Γαλλία αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Στο πρώτο και πιο δυσμενές σενάριο, στην περίπτωση που οι αγορές αποτιμούσουν μία πιθανότητα 70% ενός Frexit, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος (σσ: νίκη αντιευρωπαϊστών), οι παγκόσμιες αγορές θα κατρακυλήσουν ακόμα και κατά 13,2%!
Στις γαλλικές αγορές η πτώση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%, με την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. να βρίσκονται στο -13% και -9% αντίστοιχα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δέχονταν καίριο χτύπημα, χάνοντας το 28% της κεφαλαιοποίησής τους.
Τα spreads ιταλικών και γαλλικών ομολόγων με το κρατικό γερμανικό 10ετές θα έφτανε τις 250 μονάδες βάσης, ενώ το ευρώ θα υποχωρούσε κατά 14% έναντι του δολαρίου!
Στο δεύτερο σενάριο, οι αγορές θα προεξοφλούσαν μία πιθανότητα 30% για το Frexit, με τις γαλλικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές να χάνουν το 18%, 5% και 4% της αξίας τους.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχαναν σε αυτήν την περίπτωση το 12% της κεφαλαιοποίησής τους.
Τέλος, στο πιο αισιόδοξο εκ των τριών σεναρίων, στην περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές εκλογές κάποιος υποψήφιος που δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., θα υπάρξει μία ανάκαμψη στις γαλλικές αγορές.
Ειδικότερα, το spread των γαλλικών ομολόγων θα υποχωρούσαν κατά 40 μονάδες βάσης, ενώ οι εγχώριες αγορές θα σημείωναν κέρδη 6,5% σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ωστόσο να μην επηρεάζεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης