Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ευεργετική αλλά και επικίνδυνη η κλιμάκωση της μετανάστευσης προς τις αναπτυγμένες οικονομίες

tags :
Fitch: Ευεργετική αλλά και επικίνδυνη η κλιμάκωση της μετανάστευσης προς τις αναπτυγμένες οικονομίες
Τι προσφέρουν οι μετανάστες στις "γηρασμένες" οικονομίες της Δύσης
Ήδη οι συνέπειες της κλιμάκωσης της μετανάστευσης είναι εμφανείς, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διαβλέπει τις πολιτικές πιέσεις σε πολλές προηγμένες οικονομίες.
Στην τελευταία 3σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Α World Without Migration" (Ένας κόσμος χωρίς πρόσφυγες), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Fitch εκτιμά ότι υπάρχει ο κίνδυνος η κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών θα οδηγήσει σε αλλαγές πολιτικής με σημαντικές δυσμενείς μεσοπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες.
Πολιτικά σκόπιμα και προστατευτικά μέτρα που ελήφθησαν φαινομενικά για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προώθηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών, είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε ασθενέστερη ανάπτυξη και χαμηλότερα εθνικά επίπεδα εισοδημάτων με την πάροδο του χρόνου.
Ορισμένες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εξαρτώνται από τη συνέχιση της μετανάστευσης τα επόμενα χρόνια.

Μετανάστευση: Μια δυναμική Win-Win

Εάν οι δημογραφικές συνθήκες των χωρών - υποδοχής ήταν ευθυγραμμισμένες, με παρόμοιες ηλικιακές κατανομές και ποσοστά γεννήσεων και θανάτων, οι μεταναστευτικές τάσεις θα είχαν πολύ μικρότερη οικονομική σημασία.
Αλλά τα δημογραφικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εξαιρετικά στρεβλωμένα.
Στην πενταετία 2015-2020, για παράδειγμα, μόνο η Ινδία θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών), σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών.
Μακροπρόθεσμα, η εργάσιμη ηλικία του πληθυσμού των αφρικανικών χωρών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 780 εκατομμύρια την περίοδο 2020 - 2050, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αύξησης.
Πολλές προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα δυσμενές μέλλον, με τη γήρανση του πληθυσμού να οδηγεί σε πτώση του εργατικού δυναμικού και άνοδο της αναλογίας εξάρτησης (πληθυσμός ατόμων ηλικίας έως 14 ετών και άνω των 65 ετών).
Ορισμένες αναδυόμενες αγορές - αλλά σίγουρα όχι όλες - αντιμετωπίζουν τις αντίθετες τάσεις, με υψηλά ποσοστά γονιμότητας που Θα οδηγήσουν σε ταχέως αυξανόμενους πληθυσμούς σε ηλικία εργασίας.
Η διεθνής μετανάστευση είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βελτιώσουν οι χώρες το δημογραφικό τους μέλλον.
Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που αντιμετωπίζουν ταχέως αναπτυσσόμενες εργασιακές σχέσεις πληθυσμών και εκείνων με πληθυσμό που η ηλικία εργασίας φθίνει.
Και τα δύο άκρα του δημογραφικού φάσματος, υπάρχουν πολιτικές προκλήσεις που δύσκολα μπορούν να είναι διαχειρίσιμες.
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους με έναν ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό σε ηλικία εργασίας είναι ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να μην διατηρήσει το ρυθμό της, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο ανενεργό εργατικό δυναμικό που μπορεί να αποτελέσει πηγή κοινωνικής ή πολιτικής αστάθειας.
Η μετανάστευση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εν λόγω κινδύνων, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Για τις χώρες με φθίνοντα πληθυσμό σε ηλικία εργασίας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Η υψηλότερη εξάρτηση θα μπορούσε επίσης να καταλήξει στο ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα μπορούσαν να γίνουν μη βιώσιμα.
Η καθαρή εισερχόμενη μετανάστευση θα βοηθήσει στην ενίσχυση της του εργατικού δυναμικού, στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και στην αύξηση του αριθμού αυτών που συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα που καταβάλλουν συντάξεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης