Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: H νέα παρέμβαση του Draghi ήταν περιττή - Στόχος ήταν να αγοράσει χρόνο

tags :
ING: H νέα παρέμβαση του Draghi ήταν περιττή - Στόχος ήταν να αγοράσει χρόνο
Οι γαλλικές εκλογές έδεσαν τα χέρια της ΕΚΤ, αναφέρεται σε ανάλυση της ING 
Δεδομένου ότι ο Mario Draghi δεν προσέφερε κάτι νέο όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, το QE αλλά και τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της οικονομίας, η σημερινή (27/4/2017) του ήταν περιττή.
Αυτό προκύπτει από σχετική ανάλυση της ING στο απόηχο της συνέντευξης Τύπου του επικεφαλής του ΕΚΤ, όπου αναφέρεται ότι στόχος της Τράπεζας ήταν να αγοράσει χρόνο.
«Ακόμα και τα περισσότερα μέλη της ΕΚΤ πιθανόν να θεωρούν περιττή την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ ή τουλάχιστον την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.
Όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ δεν άλλαξε τη νομισματική της πολιτική, ούτε έδωσε ενδείξεις ή σημάδια σχετικά με τις μελλοντικές της προθέσεις» σχολιάζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αν και ο Draghi αρνήθηκε ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική, το γεγονός ότι η σημερινή (27/4/2017) πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σαφώς έδεσε τα χέρια της ΕΚΤ.
«Δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει η νομισματική πολιτική, εάν σε δέκα μέρες οι πολιτικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη είτε θα μειωθούν είτε θα κλιμακωθούν σημαντικά» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
«Η εισαγωγική ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν σχεδόν κατά γράμμα αντίγραφο της συνεδρίασης του Μαρτίου.
Η μόνη αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν στους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.
Η πιο θετική και αισιόδοξη στάση της ΕΚΤ για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης αντανακλάται στη φράση ότι ''οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τo outlook της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ενώ κινούνται προς την κατεύθυνση μιας εξισορρόπησης, παραμένουν ακόμα αρνητικοί και σχετίζονται κυρίως με παγκόσμιους παράγοντες''» σχολιάζουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την ING, προς το παρόν η ΕΚΤ φαίνεται πρόθυμη να παρακολουθήσει απλά την επέκταση της ανάκαμψης, χωρίς να μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της.
Μόνο εάν και όταν η ισχυρότερη ανάκαμψη αρχίσει να οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, η ΕΚΤ φαίνεται πρόθυμη να δράσει.
«Εν ολίγοις, η σημερινή (27/4/2017) συνεδρίαση της ΕΚΤ ήταν μια μάλλον περιττή συνεδρίαση που είχε στόχο την αγορά χρόνου και να παραμείνουν οι αγορές υπό έλεγχο.
Η πραγματική δράση θα έρθει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Εάν μέχρι τότε η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη υποχωρήσει περαιτέρω, η οικονομία έχει συνεχίσει την κυκλική άνοδο και ο πληθωρισμός δεν έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, η ΕΚΤ πιθανότατα θα δώσει κάποιες ενδείξεις για ένα ήπιο τερματισμός της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής» επισημαίνεται στην ανάλυση της ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης