Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α-» για Banco Santander και BBVA - Σταθερά τα outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α-» για Banco Santander και BBVA - Σταθερά τα outlook
Οι αξιολογήσεις είναι μία βαθμίδα πιο πάνω από της Ισπανίας («ΒΒΒ+», σταθερό outlook)
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Α-» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Banco Santander και BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) προχώρησε η Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) των δύο ισπανικών τραπεζών.
Σε «a-» επιβεβαιώθηκαν και οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας.
Σημειώνεται ότι οι αξιολογήσεις είναι μία βαθμίδα πιο πάνω από της Ισπανίας («ΒΒΒ+», σταθερό outlook).
Σε ό,τι αφορά στη Banco Santander, ο οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για σταθερές και ικανοποιητικές επιδόσεις στη λιανική τραπεζική της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και των Η.Π.Α., ωστόσο προειδοποιεί για την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων, τη στιγμή που όλος ο τραπεζικός κλάδος της Ισπανίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατά στάση.
Βέβαια, στο τέλος του 2016 τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (NPEs, NPLs κλπ) της τράπεζες αποτελούσαν το 4,9% επί του συνόλου, για να μειωθεί στο 3,74% το τέλος Μαρτίου 2017.
Ωστόσο, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, βρισκόμενος στο 10,7% το α’ 3μηνο 2017, έχοντας αυξηθεί και 0,4% σε ετήσια βάση.
Από την πλευρά της BBVA, διαπιστώνεται ισχυρή δραστηριοποίηση, εκτός από την Ισπανία, σε Μεξικό, Τουρκία και Η.Π.Α.
Η ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων είναι χαμηλότερη από τον ήδη κακό μέσο όρο του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.
Τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (NPEs, NPLs κλπ) της τράπεζες αποτελούσαν το 6,6% επί του συνόλου, για να μειωθεί στο 4,8% το τέλος Μαρτίου 2017, όταν το 2015 είχε φτάσει το 7,3%.
Ο CET1 βρέθηκε στο 11% το τέλος του περασμένου Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης