Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η φορολογική μεταρρύθμιση Trump θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης των Αμερικάνων

Fitch: Η φορολογική μεταρρύθμιση Trump θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης των Αμερικάνων
Η Fitch πιστεύει ότι η κατάργηση της ομοσπονδιακής φορολογικής έκπτωσης για κρατικούς και τοπικούς φόρους, θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στους κατοίκους με υψηλότερα εισοδήματα
Η φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση του Donald Trump ενδέχεται να αυξήσει το κόστος διαβίωσης στις πολιτείες των Η.Π.Α. με υψηλότερη φορολογία, αναφέρει σε σχετικό της σημείωμα η Fitch.
Όπως εκτιμά, αν το σχέδιο εφαρμοστεί, θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης την αγορά κατοικίας και τα έσοδα των τοπικών κυβερνήσεων από φόρους ακινήτων.
Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου απαιτεί την κατάργηση της ομοσπονδιακής φορολογικής έκπτωσης (ΟΦΕ) για κρατικούς και τοπικούς φόρους.
Συνεπώς, η Fitch πιστεύει ότι η κατάργηση της ομοσπονδιακής φορολογικής έκπτωσης για κρατικούς και τοπικούς φόρους, θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στους κατοίκους με υψηλότερα εισοδήματα.
Αντιθέτως, οι κάτοικοι μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν καταβάλλουν τον ελάχιστο ομοσπονδιακό φόρο, θα μπορούσαν να παρατηρήσουν μια πιο έντονη μεταβολή στα ποσά φόρων που πρέπει να καταβάλουν.
Αυτό, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, θα μείωνε την ανταγωνιστικότητα των πολιτειών ανώτερης φορολογικής κλίμακας,
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε αυτές τις κυβερνήσεις ενδέχεται να είναι πιο απρόθυμοι να αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίο μάλιστα έχουν μόλις αυξηθεί, περιορίζοντας την ευελιξία για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών, εκτιμά η Fitch.
Επιπλέον, αν και το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα έκπτωσης τόκων στα ενυπόθηκα δάνεια, τα παραπάνω θα εξαλείψουν το όφελος για πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών.
Ως αποτέλεσμα, θα μειωθεί το φορολογικό πλεονέκτημα της ιδιοκτησίας σπιτιού, ενδεχομένως μειώνοντας και το κίνητρο για αγορά κατοικίας.
Με την πάροδο του χρόνου, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εγχώριες αξίες και τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας, μειώνοντας τις προοπτικές αύξησης των εσόδων των τοπικών κυβερνήσεων, καταλήγει η Fitch.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα στοιχεία της μεταρρύθμισης, υπενθυμίζεται πως ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις συρρικνώνεται στο 15%, από 35% που είναι ο τρέχον.
Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, θα υπάρχουν τρεις συντελεστές, 10%, 25% και 35%, ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος.
Η νέα μεταρρύθμιση οποία πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο για να τεθεί σε εφαρμογή, θα περιλαμβάνει εφάπαξ φορολόγηση των εταιρικών κεφαλαίων που θα επιστρέψουν πίσω στις Η.Π.Α.
Ο συντελεστής για τη φορολόγηση των μερισμάτων στις εισηγμένες θα διαμορφώνεται στο 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης