Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Γύπες και ύαινες εποφθαλμιούν τις Ολλανδικές εταιρείες - Ανήσυχος ο Dijsselbloem

Deutsche Welle: Γύπες και ύαινες εποφθαλμιούν τις Ολλανδικές εταιρείες - Ανήσυχος ο Dijsselbloem
Ο ολλανδός υπουργός οικονομικών προειδοποίησε ότι οι επίδοξοι αγοραστές θέλουν να καταστρέψουν ολλανδικές επιχειρήσεις
Στο στόχαστρο μεγάλων αμερικανικών κολοσσών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα Ολλανδικές εταιρείες με τους ολλανδούς να κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» της χώρας τους.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem είχε κάνει προ πολλού λόγο για «γύπες και ύαινες» στη χώρα του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επιχειρηματικοί όμιλοι του εξωτερικού εποφθαλμιούν εδώ και αρκετό διάστημα επιτυχημένες ολλανδικές επιχειρήσεις.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι επίδοξοι αγοραστές «θέλουν να καταστρέψουν (σ.σ. ολλανδικές) επιχειρήσεις».
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αμερικανικής απόπειρας για εξαγορά ολλανδικής επιχείρησης ήταν η σκληρή διαμάχη σχετικά με τον ολλανδικό όμιλο χρωμάτων Akzo Nobel.
Η εταιρεία αποτελεί ελκυστικό στόχο για τον αμερικανό ανταγωνιστή της, την PPG, η οποία προσφέρει 26,5 δις ευρώ για την εξαγορά της.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της PPG, αυτή ήταν η τρίτη και τελευταία «φιλική», όπως είπαν, προσφορά, απειλώντας ότι εάν υπάρξει νέα άρνηση τότε η εξαγορά θα γίνει ενάντια στη θέληση των διευθυντικών στελεχών.
Η περίπτωση της Akzo Nobel είναι κατά πολλούς ενδεικτική για το ότι το «μεγάλο κεφάλαιο» απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ολλανδία.
Εκπρόσωποι της πολιτικής, των συνδικάτων και η διεύθυνση της ολλανδικής εταιρείας φοβούνται για τα χειρότερα.
Δεν πρόκειται για την πρώτη ολλανδική εταιρεία που αντιστέκεται σε προσπάθειες εξαγοράς.
Τον Μάρτιο ο βρετανο-ολλανδικός όμιλος Unilever είχε μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής Kraft Heinz, ωστόσο η ολλανδική εταιρεία κατόρθωσε να αποτρέψει εν τέλει μια εξαγορά.
Η τάση των μεγάλων επιχειρηματικών εξαγορών -όχι μόνο στην Ολλανδία- έχει πολλά αίτια.
Η οικονομική κρίση στη χώρα έχει παρέλθει. Τα επιτόκια είναι χαμηλά, επιτρέποντας στις εταιρείες να παίρνουν δάνεια δισεκατομμυρίων με πολύ ευνοϊκούς όρους, τα οποία διαθέτουν με στόχο τη διεύρυνσή τους.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γίνονται ακόμη πιο ελκυστικές για αμερικανικούς ομίλους εξαιτίας και της σχετικά χαμηλής τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Πάντως οι περιπτώσεις των Unilever και Akzo Nobel πραγματικά θορύβησαν τους Ολλανδούς.
Ο πρόεδρος του εγχώριου εργοδοτικού συνδέσμου VNO-NCW Χανς ντε Μπερ δεν δίστασε να κάνει λόγο για μια κατάσταση που απειλεί την Ολλανδία.
«Μέσω αυτών των επιχειρηματικών ομίλων διαθέτουμε ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις παγκοσμίως», τόνισε, προειδοποιώντας ότι εάν εταιρείες όπως η Unilever και η Akzo Nobel περάσουν πλήρως σε ξένα χέρια, η επιρροή της Ολλανδίας θα περιοριζόταν σημαντικά.
Με αφορμή τη διαμάχη γύρω από την Akzo Nobel, βουλευτές, συνδικαλιστές και επιχειρηματίες στην Ολλανδία εντείνουν τις πιέσεις προκειμένου να αναληφθεί δράση.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη νόμο με στόχο την ιδιαίτερη προστασία των υποδομών και της ασφάλειας των σημαντικότερων επιχειρήσεων της χώρας.
Χρηματιστηριακοί επενδυτές πάντως επικρίνουν τη συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία κάνοντας λόγο για λανθασμένη οικονομική απομόνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης