Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η ένταξη στο QE της ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει πολύ τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Morgan Stanley: Η ένταξη στο QE της ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει πολύ τις ελληνικές τράπεζες
Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, αλλά η σύσταση παραμένει neutral
Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Morgan Stanley, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση της "ουδετερότητας" (Neutral), καθώς η ανάκαμψη για τον κλάδο παραμένει αργή.
Ειδικότερα, στην τελευταία μονοσέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "A tale of two halves" (Μια ιστορία δύο... μισών), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι τον τελευταίο μήνα οι τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 35%, καθώς η απόδοση του κλάδου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,78 ευρώ, από 2,49 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 0,98 ευρώ, από 0,90 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 0,41 ευρώ, από 0,34 ευρώ προηγουμένως, και για την Πειραιώς στα 0,28 ευρώ, από 0,26 ευρώ προηγουμένως.



Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται στο 0,25-0,4x με όρους TBV και με βάση τις εκτιμήσεις του 2018, μετά από ένα μέσο κέρδος 35% τον τελευταίο μήνα.
Αυτή η απόδοση αντικατοπτρίζει το πρόσφατο θετικό κλίμα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά τα εμπόδια είναι αρκετά πιθανά να εμφανιστούν, καθώς υπάρχουν πολλές ακόμη αξιολογήσεις μπροστά.
Όπως έγινε και το 2016, όταν καθυστερούν οι αξιολογήσεις, επηρεάζονται αρνητικά οι τράπεζες, όπως άλλωστε είδαμε και στην έναρξη του 2017.
Έτσι το έτος που διανύουμε εκτιμά ότι θα έχει δύο πρόσωπα, για τον τραπεζικό κλάδο.
Μακροπρόθεσμα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο δείκτης ROE θα φτάσει στο 5-7% μέχρι το 2019 και θα επηρεάσει τα σχέδια μείωσης των προβληματικών δανείων (NPL) των τραπεζών.
Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν περιθώριο ανόδου 10-25%.
Μάλιστα, οι αναλυτές της δείχνουν κάποια προτίμηση στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, εξαιτίας των ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων, της θέσης ποιότητας ενεργητικού και τελικά της υψηλότερης κερδοφορίας.

Το QE δεν αποτελεί καταλύτη για τις μετοχές των τραπεζών

Με την απόδοση των ομολόγων ήδη κάτω από 6% και με το νέο κόστος των ιδίων κεφαλαίων να μειώνεται στο 11%, πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα αποτελέσει καταλύτη για τον κλάδο.
Επίσης, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις έβλαψαν την κερδοφορία μέσω των δεικτών χρηματοδότησης / ρευστότητας και της συμπεριφοράς των δανειοληπτών ως επισφαλείς.
Επίσης, η Morgan Stanley μειώνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2017, κατά 24-53%.
Εάν υπάρξει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, η ανάκαμψη των ROE έως το 2019 θα είναι της τάξεως του 5-7%.

Η μεγάλη εικόνα

Η πρόοδος στο πολιτικό μέτωπο θα παραμείνει ασταθής;
Δεδομένης της πρόσφατης προόδου στη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας, αναμένεται η συνάντηση του Eurogroup του Μαΐου να επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία με τη σειρά θα οδηγήσει στην επόμενη εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα, με τη δόση να φτάνει στα 6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ασαφής παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς αυτή θα απαιτήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

(Πρώτη ενημέρωση 13:23, 11 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης