Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απαγορευτικές οι αποτιμήσεις στις διεθνείς αγορές - Φρένο στο ράλι ανόδου βάζουν οι επενδυτές

tags :
Απαγορευτικές οι αποτιμήσεις στις διεθνείς αγορές - Φρένο στο ράλι ανόδου βάζουν οι επενδυτές
Οι μετοχές στις παγκόσμιες αγορές υποχωρούν από τα υψηλά επίπεδα, καθώς οι αποτιμήσεις δίνουν αιτία για μια παύση
Οι μεγαλύτεροι δείκτες παγκοσμίως δείχνουν πλέον την κόπωσή τους να συνεχίσουν το ξέφρενο ράλι ανόδου που πυροδοτήθηκε με την ανάδειξη του Donald Trump ως του νέου προέδρου των ΗΠΑ, με τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας να τροφοδοτούν το profit taking στις περισσότερες αγορές.
Οι επενδυτές στο δολάριο εκμεταλλεύτηκαν τις προβλέψεις που λένε πως η Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια, διανύοντας την καλύτερη εβδομάδα του από την αρχή της χρονιάς.
Οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες στη Wall Street, σε συνδυασμό με τον σκεπτικισμό για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών εταιρικών κερδών, έθεσαν τον τόνο για την πρώτη εβδομαδιαία απώλεια στους ευρωπαϊκούς δείκτες, μετά από τέσσερις συνεχείς εβδομάδες ανόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαπραγματεύονται με 16x έναντι του μέσου όρου των κερδών ανά μετοχή των εισηγμένων, έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 15,6x.
Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Κίνας αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να συσφίξει ελαφρώς τις συνθήκες για την επιχειρηματική χρηματοδότηση από τις τράπεζες, προκειμένου το Πεκίνο να ελέγξει την πολιτική κατά των ανορθόδοξων τραπεζικών πρακτικών.
Με τα επιχειρηματικά κέρδη πολύ κοντά στις προσδοκίες των επενδυτών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κεντρικές τράπεζες ειδικά σε αυτήν των ΗΠΑ όπου η πίεση του πληθωρισμού αυξάνεται.
Οι τιμές των παραγωγών στις ΗΠΑ ξεπέρασαν κατά πολύ τα αναμενόμενα οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια απόδοση τα τελευταία 5 χρόνια.
Σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, η σταθεροποίηση του πληθωρισμού δείχνει να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της αγοράς πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη:
Τα χρηματιστήρια σταθεροποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, με τα εταιρικά κέρδη να αναμένονται να αυξηθούν κατά 20%, τα καλύτερα αποτελέσματα εδώ και 10 χρόνια σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Οι εξαιρετικές τους αποδόσεις παρά τις αντίθετες προβλέψεις παραμένουν ανέπαφες, ενώ τα κέρδη 10% ξεπερνούν την άνοδο κατά 7% στο S & P 500.SPX.
Στην Ελλάδα οι αγορές κατέγραψαν το μεγαλύτερη συνεχόμενη κερδοφορία των τελευταίων 20 χρόνων.
Οι ανησυχίες πάντως για τις αποτιμήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται.
Οι ιθύνοντες την Credit Suisse χαμήλωσαν τις εκτιμήσεις τους για την Ισπανία, την κορυφαία αγορά της ζώνης του ευρώ για το έτος, λέγοντας ότι τα μεγάλα κέρδη και η οικονομική δυναμική της ήταν μέτρια.
Ταυτόχρονα, η κατάρρευση της μεταβλητότητας σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σε πολυετή ή χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, παρακινεί περισσότερους επενδυτές να εικάζουν πως στις παγκόσμιες αγορές θα επικρατήσει ηρεμία, ενόψει μίας λαμπρότερης παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η Merrill Lynch δήλωσε ότι οι μεγάλοι πελάτες της μειώνουν τα μετρητά και συνεχίζουν να αγοράζουν κεφάλαια χαμηλής μεταβλητότητας.
Οι αποδόσεις για τους ασθενέστερους δανειολήπτες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ήταν επίσης χαμηλότεροι κατά 1 με 3 μονάδες, καθώς οι επενδυτές περίμεναν τις ανακοινώσεις του όγκου των πωλήσεων ομολόγων την επόμενη εβδομάδα από τη Γαλλία και την Ισπανία.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο, καθώς οι έμποροι αναμένουν ότι οι περικοπές παραγωγής από τον OPEC θα επεκταθούν και στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης