Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook των ελληνικών τραπεζών - Βελτιώνονται οι προοπτικές της κερδοφορίας - Προκλήσεις από τα NPLs

tags :
Moody's: Σταθερό το outlook των ελληνικών τραπεζών - Βελτιώνονται οι προοπτικές της κερδοφορίας - Προκλήσεις από τα NPLs
Οι κεφαλαιακοί δείκτες παραμένουν ισχυροί, με τον δείκτη Tier 1 (CET1) πέριξ του 17% - αν και η επίδραση των DTAs θα συνεχίσει να είναι καθοριστική
Σε σταθερό διατηρεί το outlook, τις προοπτικές, των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας την τάση βελτίωσης της κερδοφορίας και της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων του κλάδου.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 15 Μαΐου 2017, ανάλυσή της υπό τον τίτλο Banking System Outlook: Greece; Profitability Prospects Have Improved But Problem Loans Remain a Severe Challenge" (Προοπτικές του τραπεζικού συστήματος: Ελλάδας, οι προοπτικές της κερδοφορίας βελτιώνονται αλλά τα προβλήματα του δανειακού χαρτοφυλακίου συντηρούν τις προκλήσεις), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Moody's επισημαίνει ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE).
Η Moody's διατηρεί το outlook σταθερό, καθώς ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πορεία της κερδοφορίας θα βελτιωθεί, αν και θα παραμείνει οριακή την περίοδο 2017-18.
Επιπλέον, για τα προβληματικά δάνεια, ο οίκος θεωρεί ότι θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά, μετά την αύξησή τους στο 45% των χαρτοφυλακίων στα τέλη του 2016.
Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου για μείωση στο 40% έως το τέλος του 2019, ο οποίος έχει τεθεί από τις εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον SSM, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Ενώ κάθε τράπεζα έχει καταθέσει σχέδιο μείωσης των NPEs, το αναποτελεσματικό νομικό πλαίσιο και η συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές των assets, καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή των σχεδίων αυτών.
Ο όγκος των NPEs θα πρέπει να μειωθεί κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Moody's, το περιβάλλον στο οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν παραμένει γεμάτο προκλήσεις, άμεσα εξαρτώμενο από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώνει τις αξιολογήσεις του προγράμματος προσαρμογής εντός χρονοδιαγράμματος.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2017 και κατά 2% το 2018, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων θα παραμείνει οριακή, με την ανεργία να επιμένει κοντά στα υψηλά του 23,5% που βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2016.
Αναφορικά με τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, η Moody's επισημαίνει ότι θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το επόμενο 12-18μηνο, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις αναφορικά με τα προ προβλέψεων έσοδα, καθώς τα περιθώρια επιτοκίου θα βελτιωθούν από τη μείωση της εξάρτησης του δανεισμού τους από τον μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επίσης, οι κεφαλαιακοί δείκτες παραμένουν ισχυροί, με τον δείκτη Tier 1 (CET1) πέριξ του 17% - αν και η επίδραση των DTAs θα συνεχίσει να είναι καθοριστική.
Σχεδόν το ήμισυ της κεφαλαιακής επάρκειας στηρίζεται στην επίδραση των DTAs, την οποία η Moody's θεωρεί ότι είναι χαμηλής ποιότητας κεφάλαια, επηρεάζοντας την αξιολόγηση του κλα΄δου.
Τέλος, η εξάρτηση του κλάδου από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να παραμείνει υψηλή, καθώς το πολιτικό και το οικονομικό τοπίο παραμένει εύθραυστο, ανακόπτοντας τις προσπάθειες των τραπεζικών διοικήσεων για την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης