Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διανύουμε εποχή αισιοδοξίας στις αγορές ή μήπως είναι καιρός για οπισθοχώρηση;

Διανύουμε εποχή αισιοδοξίας στις αγορές ή μήπως είναι καιρός για οπισθοχώρηση;
Ίσως ο όρος «ανισορροπία» να μην είναι σωστός, καθώς οι μετοχές είναι το πραγματικό ρίσκο για τις εταιρείες, σε αντίθεση με τα κρατικά ομόλογα...
Η αισιοδοξία και το καλό κλίμα ήταν διάχυτο στις αγορές παγκοσμίως την προηγούμενη εβδομάδα και όχι άδικα με τις τιμές να φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα όχι μόνο μέσα στο 2017, αλλά καταρρίπτοντας ακόμα και ιστορικά ρεκόρ.
Στη Βρετανία οι μετοχές έδωσαν ένα μέσο μέρισμα απόδοσης 3,8% το 2017, ενώ η ανισορροπία μεταξύ μετοχών και ομολόγων εξηγεί το ιστορικό ρεκόρ του FTSE στις 7445 μονάδες, σήμερα το πρωί 15 Μαΐου 2017.
Ίσως ο όρος «ανισορροπία» να μην είναι σωστός, καθώς οι μετοχές είναι το πραγματικό ρίσκο για τις εταιρείες, σε αντίθεση με τα κρατικά ομόλογα.
Όμως, υπό κανονικές συνθήκες το ρίσκο στην απόδοση μίας εταιρείας δεν συνδέεται άμεσα με τις μετοχές της (που τη δεδομένη στιγμή απογειώνονται παντού) οι οποίες αφορούν μελλοντικές αποδόσεις.
Η πληροφορία ότι η Κίνα θα ενισχύσει την αγορά επέδρασε θετικά στους επενδυτές σήμερα το πρωί, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι παγκόσμιοι δείκτες, πιο πριν ήταν οι προσδοκίες από το Trump-Jump.
Παρακάτω το διάγραμμα δείχνει τρία πολύ εκκωφαντικά ψηλά το 2000, το 2007 και σήμερα.
Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι επαρκής απάντηση για τον εφησυχασμό των αγορών.
Οι αποδόσεις μένουν τεχνηέντως χαμηλά λόγω της QE που ανεβάζει τις τιμές των ομολόγων κρατώντας τις αποδόσεις χαμηλά.
Αν οι παγκόσμιες αγορές δεν βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα σημεία από ποτέ, λόγω των προσδοκιών για μελλοντική ανάπτυξη, ανερχόμενα κέρδη, και μία γενική αίσθηση πως η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται συνεχώς τότε… μήπως ήρθε η ώρα της ήσυχης εξόδου;
Μιας λογικής «take the money and not run» απλά περίμενέ να περάσει η μπόρα…
Μια προσεκτική ματιά στη Μαύρη Πέμπτη του FTSE τον Οκτώβριο του 1987 όπου η αγορά έπεσε σε μία νύχτα κατά 75% σε ετήσια βάση, σε επίπεδο 35% χαμηλότερο από την κορυφή.
Πέρασαν τρία χρόνια για να ανακάμψει.
Τα crash του 2000-2003 (52% κάτω, 20% ετήσια) και του 2007-2010 (49%κάτω αλλά 19% ετήσια), πήραν περισσότερο χρόνο περίπου 7 με 8 χρόνια για να ανακάμψει το χρηματιστήριο.
Ας δούμε τι γίνεται σε σχέση με το πετρέλαιο.
Η απόφαση της απαγόρευσης των τρακτέρ από το Λονδίνο βάζει σε έναν σκεπτικισμό τις αυτοκινητοβιομηχανίες και γενικότερα την τεχνολογία καύσης των κινητήρων.
Τα αυτοκίνητα βρίσκονται σε κατάσταση αλλαγής, και οι τεχνολογικοί γίγαντες μετατρέπονται σε όλοι αναπτυσσόμενους μεταφορικούς ομίλους.
Εάν ο 18ος αιώνας ήταν η εποχή της καύσης του ξύλου, τότε ο 19ος αιώνας ήταν η εποχή του άνθρακα, ο 20ος αιώνας η εποχή του πετρελαίου, ενώ ο 21ος αιώνας θα είναι η εποχή της χωρητικότητας - αποθήκευσης της μπαταρίας.
Θα είναι μια βιομηχανική επανάσταση που θα κατατάσσεται μαζί με οτιδήποτε μέχρι στιγμής - με τεράστιες συνέπειες στις αγορές για τα πάντα.
Η Βρετανία αυτή τη στιγμή μπορεί να απενεργοποιήσει όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς που λειτουργούν με άνθρακα, άρα η αποθηκευμένη ενέργεια κερδίζει περισσότερο έδαφος, ενώ τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία χωρίς οδηγό έχουν τεράστιες επιπτώσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης