Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ESM: Υψηλού ρίσκου η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους - Καμία ουσιαστική βελτίωση από το 2009 - Οι συγκρίσεις

tags :
ESM: Υψηλού ρίσκου η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους - Καμία ουσιαστική βελτίωση από το 2009 - Οι συγκρίσεις
Από το 2005 Ελλάδα και Πορτογαλία χαρακτηρίζονταν χώρες με «αυξανόμενο ρίσκο» αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ από το 2019 ως «υψηλού ρίσκου»
«Υψηλού ρίσκου» χαρακτηρίζει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ο ESM, σε ανάλυσή του για τις χώρες που έλαβαν οικονομική στήριξη από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό.
Σύμφωνα με τον ESM, από το 2005 Ελλάδα και Πορτογαλία χαρακτηρίζονταν χώρες με «αυξανόμενο ρίσκο» αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ από το 2019 ως «υψηλού ρίσκου».
Έκτοτε η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη μελέτη για τις επιδόσεις των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα, με τις Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα.


Τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιεί η μελέτη του ESM αφορούν τις δανειακές ανάγκες, τις συνθήκες και τη δομή του χρέους, την οικονομική ισχύ, τη δημοσιονομική θέση, τις υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες, τις θεσμικές παραμέτρους και τέλος τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα και το real estate.

Οι επιδόσεις Ιρλανδίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Κύπρου, Πορτογαλίας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης το 2009 και το 2016


Η μελέτη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ώρα που είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, μια νέα διάσταση στο ελληνικό σήριαλ προκύπτει καθώς ΕΚΤ και Γερμανία ενώ συμφωνούν στον τρόπο, διαφωνούν στον χρόνο τόσο της διευθέτησης του χρέους όσο και της ποσοτικής χαλάρωσης.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή «η ΕΚΤ θέλει στις 15 Ιουνίου του 2017 να κλείσει το ζήτημα του χρέους, δηλαδή να υπάρξει μια συμφωνία στους βασικούς άξονες για την νέα διευθέτηση του χρέους και έως τις 20 Ιουλίου να έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τέλη Ιουνίου του 2017 το ΔΝΤ θα αποφασίσει για το πώς και πότε θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Γερμανική άποψη είναι η εξής.
Μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους πρέπει να υπάρξει ώστε να υποστηριχθεί ενεργά η ανάπτυξη και βεβαίως να πετύχει το πρόγραμμα.
Ωστόσο δεν μπορεί μετά το πολυνομοσχέδιο των 4,9 με 5 δισεκ. μέτρων να απελευθερωθεί η Ελλάδα, η απελευθέρωση θα πρέπει να είναι σταδιακή, ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα.
Η Γερμανία υποστηρίζει ότι στις 22 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup    δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος αλλά θα ανοίξει και επίσημα το θέμα.
Στις 15 Ιουνίου θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για την έναρξη της διαδικασίας συμφωνίας με στόχο το τελικό πακέτο των μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους να ανακοινωθεί Οκτώβριο 2017 και τότε να υπάρξει και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης….»
Το θετικό στοιχείο πάντως είναι ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Γερμανία συμφωνούν ότι μια αναδιάρθρωση στο ελληνικό χρέος θα βοηθήσει την Ελλάδα.
Υπάρχουν διαφωνίες στον χρόνο όπου θα ληφθούν τα μέτρα για το χρέος.
Εάν επικρατήσει η θέση της ΕΚΤ στις 15 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα όπως 20ετή επιμήκυνση των δανείων και στις 20 Ιουλίου θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Εάν επικρατήσει η θέση της Γερμανίας…οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο του 2017, ωστόσο είναι προφανές ότι και η Γερμανία έχει αποδεχθεί ότι χρειάζεται διευθέτηση στο ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης