Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Natixis: Ο τερματισμός του QE της ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μία κρίση χρέους

Natixis: Ο τερματισμός του QE της ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μία κρίση χρέους
Υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας σε περίπτωση που η ΕΚΤ τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση, κρούει η Natixis.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, το τέλος του QE θα πυροδοτήσει ακόμα μία κρίση χρέους στην Ιταλία, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι ίδια με εκείνη του 2010.
Οι αναλυτές της Natixis κάνουν λόγο για δικαιολογημένες ανησυχίες ότι όταν η ΕΚΤ βάλει ένα τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αυξήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στην ευρωζώνη, θα οδηγήσει σε ακόμα κρίση χρέους στις χώρες με χαμηλή ανάπτυξη και κυρίως στην Ιταλία.
«Αλλά πρέπει να προσέχουμε, διότι η κατάσταση είναι πολύ πιο διαφορετική σε σχέση εκείνη του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Το 2010, η Ιταλία είχε σημαντικό εξωτερικό έλλειμμα και η κρίση εξισορρόπησε τις πληρωμές: η Ιταλία δεν μπορούσε να δανειστεί πλέον από τον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλσμα την κρίση.
Σήμερα, η Ιταλία έχει σημαντικό εξωτερικό πλεόνασμα και μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα της για να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα.
Αυτό πρέπει να σταθεροποιηθεί» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
Αυτί σημαίνει ότι η Ιταλία είναι άτρωτη από την κρίση του ισοζυγίου πληρωμών.
«Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα οι εγχώριοι επενδυτές της Ιταλίας να αρνηθούν να αγοράσουν ιταλικά κρατικά ομόλογα (θα αναγκαστεί να το κάνουν όταν η ΕΚΤ τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση) είναι χαμηλότερη από την πιθανότητα να αρνηθούν οι ξένοι επενδυτές.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης