Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Neutral για την Τρ. Πειραιώς οι UBS, Goldman Sachs και Morgan Stanley - Θετικοί οι αναλυτές για την «Agenda 2020»

tags :
Neutral για την Τρ. Πειραιώς οι UBS, Goldman Sachs και Morgan Stanley - Θετικοί οι αναλυτές για την «Agenda 2020»
Φιλόδοξο το σχέδιο στρατηγικής έως το 2020
Τη σύσταση της ουδετερότητας (neutral) δίνουν για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς οι UBS, Goldman Sachs και Morgan Stanley με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' 3μηνου του έτους.
Μάλιστα, η τιμή στόχος που δίνουν είναι στα 0,28 ευρώ από την Morgan Stanley, στα 0,18 ευρώ από την UBS και στα 0,25 ευρώ από την Goldman Sachs, ήτοι 10-30% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Και οι τρεις επενδυτικές τράπεζες αφιερώνουν ειδικό κεφάλαιο για το σχέδιο στρατηγικής έως το 2020, για το οποίο επισημαίνουν ότι αν και φιλόδοξο, οι στόχοι που περιλαμβάνει είναι ρεαλιστικοί.
Η «Agenda 2020», όπως ονομάζεται, εστιάζει στη μείωση των κινδύνων ισολογισμού (de-risking) με το διαχωρισμό του Ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Legacy Unit, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία της κύριας τραπεζικής δραστηριότητας του Ομίλου και θέτει συγκεκριμένους στόχους για την περίοδο 2017-2020.

Η «Agenda 2020» χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ως ένα θετικό βήμα για την πορεία της τράπεζας, η οποία εάν εφαρμόσει το σχέδιο θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της αποτελεσματικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων, της βελτίωσης του επιχειρηματικού μοντέλου με ελκυστικές αποδόσεις, της ισχυροποίησης της κεφαλαιακής βάσης και της αποκατάστασης της πρόσβασης στις αγορές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η έναρξη του έτους για την τράπεζα ήταν "αδύναμη", ωστόσο η προοπτική για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού είναι θετική και "πολλά υποσχόμενη".
Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, γεγονός που επηρέασε και τη διαδικασία μείωσης των προβληματικών δανείων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Πειραιώς κατέγραψε ζημίες 6 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών, τα οποία αποτελούν τις οργανικές πηγές εσόδων και αντιπροσωπεύουν άνω του 90% των καθαρών εσόδων, διαμορφώθηκαν σε 521 εκατ. ευρώ το 1ο 3μηνο 2017, στο ίδιο επίπεδο με το 1ο 3μηνο 2016.
Παρ' όλα αυτά, η Morgan Stanley στέκεται ιδιαίτερα στο "εντυπωσιακό" σχέδιο στρατηγικής που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας με ορίζοντα έως το 2020.
Ειδικότερα, οι κύριοι στόχοι της “Agenda 2020” είναι οι ακόλουθοι:
- μείωση των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα,
- δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα,
- διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης,
- αποκατάσταση της αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές.
Χαραακτηριστικά η Morgan Stanley αναφέρει: «Τι μας εντυπωσίασε: Πέρα από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η Πειραιώς παρουσίασε μια εντυπωσιακή στρατηγική έως το 2020.»
Από την πλευρά της η UBS σημειώνει: «Η Agenda 2020 που ανακοινώθηκε έχει φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς επιχειρησιακούς στόχους που εστιάζουν στην απομείωση των κινδύνων του ισολογισμού με την εφαρμογή ενός κερδοφόρου και βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου.»
Με βάση τα παραπάνω, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει κέρδη 89 εκατ. ευρώ το 2017, αλλά το κλειδί για τη μετέπειτα πορεία των μεγεθών θα είναι στην επίτευξη των στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων.
Στο ίδιο μήκος και η Goldman Sachs, η οποία μάλιστα κρίνει τους στόχους μείωσης των NPLs για το 2017 "φιλόδοξους".
Επίσης, τονίζει ότι η τράπεζα έχασε καταθέσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ενώ για το τρέχον τρίμηνο η εικόνα είναι σταθεροποιητική.
Η Morgan Stanley δεν προχωρά ακόμη σε κάποια αξιολόγηση του πλάνου στρατηγικής έως το 2020 που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας στην παρούσα φάση.
Τέλος, η UBS χαρακτηρίζει ως θετική την εξέλιξη για την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τη διοίκηση της Πειραιώς, ενώ κρίνει επίσης ως "φιλόδοξο" το σχέδιο στρατηγικής έως το 2020.
Σύμφωνα με τη UBS τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με τα όσα ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ οι στόχοι για τα έσοδα τα επόμενα έτη, αν και φιλόδοξοι κρίνονται ρεαλιστικοί.

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τα μεγέθη της Πειραιώς



Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για τα μεγέθη της Πειραιώς



Οι εκτιμήσεις της UBS για τα μεγέθη της Πειραιώς



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης