Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πως οι ΜΚΟ στις ΗΠΑ βοήθησαν το ΑΕΠ της χώρας το πρώτο 3μηνο του 2017

tags :
Πως οι ΜΚΟ στις ΗΠΑ βοήθησαν το ΑΕΠ της χώρας το πρώτο 3μηνο του 2017
Τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά, αποτελούν θεσμικό τομέα σε επίπεδο εθνικών λογαριασμών και απαρτίζονται από ΜΚΟ που δεν χρηματοδοτούνται
Για χρόνια το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (ΒΕΑ) παραδοσιακά χρησιμοποιούσε την υγειονομική περίθαλψη (δηλαδή Obamacare) ως μια μεταβλητή για να ενισχύσει το ΑΕΠ όποτε χρειαζόταν να ενισχυθεί.
Ωστόσο, τώρα που το Trump είναι στην κυβέρνηση και το Obamacare βαδίζει προς κατάργηση, αυτό πλέον δεν θα ισχύει, δεδομένου ότι οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη είναι πιθανό να μετριαστούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια,εν'ω ο υποχρεωτικός φόρος που είναι το Obamacare και ενισχύει το ΑΕΠ θα αρχίσει σταδιακά να καταργείται κατά τα επόμενα τρίμηνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σημερινού ΑΕΠ, οι προσωπικές δαπάνες έφτασαν σχεδόν στο διπλάσιο, ενώ οι δαπάνες για την προσωπική κατανάλωση σημείωσαν άνοδο από μόλις 9,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, σε 18,6 δολάρια ΗΠΑ, αύξηση σχεδόν κατά 100%.
Τι οδήγησε σε αυτό;
Η απάντηση είναι ενδιαφέρουσα, καθώς εμφανίστηκε μια νέα κατηγορία : οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (ΜΚΟ).
Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, ενώ η υγειονομική περίθαλψη αναθεωρήθηκε σημαντικά χαμηλότερα στη δεύτερη αναθεώρηση, αυτό αντισταθμίστηκε περισσότερο από την ετήσια αύξηση των δαπανών των "μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά" κατά 11,9 δισ. δολάρια.
Τι είναι όμως τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά;
Τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά, αποτελούν θεσμικό τομέα σε επίπεδο εθνικών λογαριασμών που απαρτίζονται από ΜΚΟ που δεν χρηματοδοτούνται και ελέγχονται κυρίως από την κυβέρνηση και οι οποίες παρέχουν αγαθά ή υπηρεσίες σε νοικοκυριά δωρεάν ή σε τιμές που είναι οικονομικά χαμηλές.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν, εκκλησίες και θρησκευτικές κοινωνίες, αθλητικούς και άλλους συλλόγους, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.
Οι ΜΚΟ είναι ιδιωτικοί μη εμπορικοί οργανισμοί και είναι ξεχωριστές νομικές οντότητες.
Οι κύριοι πόροι τους, εκτός από εκείνους που προέρχονται από περιστασιακές πωλήσεις, προέρχονται από εθελοντικές συνεισφορές σε χρήμα ή σε είδος, από νοικοκυριά με την ιδιότητά τους ως καταναλωτές, από πληρωμές των γενικών κυβερνήσεων και από εισοδήματα από περιουσίες.
Και ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός:
Στις υπηρεσίες εθνικών λογαριασμών εισοδήματος και προϊόντων, οι υπηρεσίες που παρέχονται από ΜΚΟ - η ακαθάριστη παραγωγή τους - υπολογίζονται ως τρέχοντα λειτουργικά έξοδα, επειδή οι υπηρεσίες αυτές δεν πωλούνται γενικά σε αγορές με τιμές "παρατήρησης".
Με άλλα λόγια, το πρώτο τρίμηνο του ΑΕΠ ενισχύθηκε από α) μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς οι οποίοι β) θα μπορούσαν απλώς να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα (χωρίς στην πραγματικότητα να προσφέρουν αισθητά οφέλη), δίνοντας στο BEA την εντύπωση ότι η οικονομία τα πήγε καλύτερα από ότι τους προηγούμενους μήνες, όταν οι διάφορες πολιτικές, θρησκευτικές και άλλες οντότητες απλά έλαβαν ευνοϊκές παροχές από τους δωρητές τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτιέται κανείς πόση συνεισφορά στο ΑΕΠ είχε το Οικογενειακό Ίδρυμα Clinton το πρώτο 3μηνο του 2017...
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης