Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Ο δείκτης VIX υποχώρησε στα ελάχιστα επίπεδα, παρά την πολύ έντονη εβδομάδα

tags :
BBVA: Ο δείκτης VIX υποχώρησε στα ελάχιστα επίπεδα, παρά την πολύ έντονη εβδομάδα
Τα παγκόσμια γεγονότα, όπως η συνάντηση του ΟΠΕΚ και η υποβάθμιση της Κίνας από την Moody's, σε συνδυασμό με ορισμένους ιδιαίτερους παράγοντες, δεν άλλαξαν τη θετική διάθεση στις παγκόσμιες αγορές
Στη συνεχή υποχώρηση του δείκτη μεταβλητότητας (VIX) αναφέρεται έκθεση που δημοσιεύει σήμερα (26 Μαΐου 2017) η BBVA.
Η έκθεση λαμβάνει υπόψη της όλα τα γεγονότα που συνέβησαν την εβδομάδα που φτάνει στο τέλος της, κάνοντας ακόμα αναφορά και στη χώρα μας και την μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει:
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν σχετικά ήρεμες κατά τη διάρκεια αυτής της γεμάτης εβδομάδας (ο VIX επέστρεψε στα προηγούμενα επίπεδα μετά την κορυφή της περασμένης εβδομάδας).
Τα παγκόσμια γεγονότα, όπως η συνάντηση του ΟΠΕΚ και η υποβάθμιση της Κίνας από την Moody's, σε συνδυασμό με ορισμένους ιδιαίτερους παράγοντες, δεν άλλαξαν τη θετική διάθεση στις παγκόσμιες αγορές: οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών έφτασαν στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, ενώ στην Ευρωζώνη ήταν σχεδόν αμετάβλητοι.
Τα ομόλογα και τα νομίσματα κατέγραψαν ομαλές κινήσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να παρατείνει περαιτέρω (9 επιπλέον μήνες έως τις 18 Μαρτίου) τις τωρινές περικοπές στην παροχή πετρελαίου.
Η συμφωνία δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στους επενδυτές και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Παρά τη μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου, τα νομίσματα που συνδέονται με τα βασικά προϊόντα παρέμειναν σχετικά σταθερά όλη την εβδομάδα.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την κυριαρχία της Κίνας κατά μία βαθμίδα, στο A1 από Aa3, επικαλούμενη την αύξηση του χρέους και την οικονομική επιβράδυνση.
Εντούτοις, οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας έμειναν στάσιμες (οι κίνδυνοι αξιολογήθηκαν από τους επενδυτές, μαζί με την ετοιμότητα της κινεζικής κυβέρνησης να αντιδράσει στην αγορά) και η μόνη σημαντική αντίδραση που παρατηρήθηκε ήταν η υποχώρηση των κινεζικών συμβολαίων σιδηρομεταλλεύματος.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημοσίευσε τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης της FOMC, όπου το προσωπικό δήλωσε ότι η τρέχουσα αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο εξηγείται από μεταβατικούς παράγοντες, αν και απέτυχαν στις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.
Παρ 'όλα αυτά, αργά την εβδομάδα το πρώτο τρίμηνο του ΑΕΠ των ΗΠΑ (2η εκτίμηση) παρουσίασε υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη.
Κρίνοντας από την αντίδραση της αγοράς, οι επενδυτές δεν ενθουσιάστηκαν.
Επιπλέον, η επιτροπή έκρινε σκόπιμο να μειώσει τον ισολογισμό στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επίσης, το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, παρά τα θετικά οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης.
Τα assets της Βραζιλίας κέρδισαν έδαφος αργά την εβδομάδα, παρά την επικρατούσα πολιτική κατάσταση στη χώρα, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και η διαφορά του CDS περιορίστηκε και οι μετοχές αυξήθηκαν.
Παρ 'όλα αυτά, το BRL υποχώρησε κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για να λάβουν την τρίτη δόση της διάσωσης.
Ενόψει της σταθερότητας στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αντιστάθηκαν στην τάση και σημείωσαν σημαντική άνοδο, καθώς οι δανειστές της Ελλάδας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πριν από τις υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο.
Σε ένα άλλο μέτωπο η λίρα υποχώρησε, μετά από δημοσκοπήσεις που έδειξαν φθίνουσα υποστήριξη προς την Theresa May, ενώ η Μεγάλη Βρετανία σκλυραίνει τη στάση της ως προς το Brexit.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης