Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ράπισμα Moody's για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ - Δεν αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις

tags :
Ράπισμα Moody's για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ - Δεν αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις
Εάν ο προϋπολογισμός έπρεπε να εφαρμοστεί στην τρέχουσα μορφή του  η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ θα επιδεινωνόταν
Οι προτάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό του 2018 δεν παρέχουν καμία ένδειξη για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές αδυναμίες της χώρας, ανέφερε η Moody's σε σημερινή της έκθεση.
Εάν ο προϋπολογισμός έπρεπε να εφαρμοστεί στην τρέχουσα μορφή του - κάτι που η Moody's δεν αναμένει - η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ δεν θα βελτιωνόταν αντίθετα θα επιδεινωνόταν ταχύτερα από ό,τι εκτιμά σήμερα ο οίκος αξιολόγησης.
"Η μελλοντική πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ θα βασίζεται κυρίως στην εξέλιξη των δημοσιονομικών της, τα οποία με τη σειρά τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τάσεις των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων και χρεών, ιδίως μεσοπρόθεσμα, καθώς το κόστος των επιτοκίων αυξάνεται" αναφέρε η Sarah Carlson, ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody's και συντάκτρια της έκθεσης.
"Συνολικά στις προτάσεις για τον προϋπολογισμό απουσιάζουν οι ενδείξεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι πιο μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές αδυναμίες".
Ενώ ο προϋπολογισμός είναι τυπικά η ευθύνη του Κογκρέσου, το έγγραφο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου της 23ης Μαΐου υποδηλώνει τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Trump.
Δεν είναι γνωστό σε ποιες προτάσεις και εάν το Κογκρέσο θα συμφωνήσει τελικά.
Ωστόσο, η Moody's αναμένει ότι θα εφαρμοστούν τελικά ορισμένες φορολογικές περικοπές, οι οποίες είναι πιθανό να προωθήσουν την αποδυνάμωση της δημοσιονομικής ισχύος των ΗΠΑ και την πιστοληπτική της ικανότητα.
Η πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησης Trump στηρίζεται σε ορισμένες οικονομικές παραδοχές που διαφέρουν ουσιαστικά από τις προβλέψεις της Υπηρεσίας Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) αλλά και των προβλέψεων της Moody's.
Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα φθάσει σε με σταθερή πορεία στο 3% έως το 2020.
Η Moody's προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 2,1% το 2017-2021.
Μια άλλη πηγή κινδύνου για την μείωση του ελλείμματος σχετίζεται με τις εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς και με τις επιπτώσεις της στην οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα.
Πάνω από το 30% της προβλεπόμενης μείωσης των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων στην περίοδο 2018-2027 προκύπτει από την  ανώτερου του αναμενομένουν οικονομικής ανάπτυξης μέσω υψηλότερων εσόδων.
Καθώς η πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης εξακολουθεί να διαμορφώνεται, ο καθαρός αντίκτυπός της στην ανάπτυξη παραμένει εξαιρετικά αβέβαιος. Ακόμη και αν είναι θετικός, ωστόσο, είναι πιθανό να συμβάλλει ελάχιστα σε ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.
Οι περικοπές δαπανών που πρότεινε ο Λευκός Οίκος θα είναι πολύ δύσκολο να περάσουν από το Κογκρέσσο.
Παράλληλα, η πρόταση προϋπολογισμού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε περικοπές δαπανών στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης Medicaid, συνταξιοδοτικά και άλλα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Αυτή η προσέγγιση είναι απίθανο να αποδώσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που περιγράφει η κυβέρνηση Trump στην πρότασή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης