Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μεταβάλλεται σε αρνητικό από σταθερό το outlook της Βραζιλίας- Παραμένει η αξιολόγηση Βa2

tags :
Moody's: Μεταβάλλεται σε αρνητικό από σταθερό το outlook της Βραζιλίας- Παραμένει η αξιολόγηση Βa2
Η χώρα ταλανίζεται από το πολιτικό σκάνδαλο του προέδρου Temer
H Moody's μετέβαλλε σε αρνητικό από σταθερό το outlook της Βραζιλίας και επιβεβαίωσε την η αξιολόγηση Βa2.
Η απόφαση του Moody να αλλάξει τις προοπτικές της Βραζιλίας ήταν αρνητική λόγω των ακόλουθων παραγόντων:
1. Η άνοδος της αβεβαιότητας όσον αφορά της δυναμικής τωμ μεταρρυθμίσεων μετά τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα
2. Και ως εκ τούτου την αυξανόμενη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη και για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική άνοδο της οικονομίας της Βραζιλίας.
Όποια και αν είναι η έκβασή της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στη Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα υπονομεύει την κυβερνητική μεταρρυθμιστική ατζέντα και μπλοκάρει τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτό είναι αρκετά πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να οδηγήσει σε αυξημένη αστάθεια της αγοράς, απειλώντας τη θετική μακροοικονομική δυναμική της οικονομίας της χώρας που παρατηρείται από τότε που ο Πρόεδρος Temer άρχισε να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

Αιτιολόγηση για την αλλαγή του outlook σε αρνητικό

Οι σταθερές προοπτικές που είχαν διατεθεί προηγουμένως στη βαθμολογία της Βραζιλίας βασίστηκαν στην προσδοκία της Moody's ότι η παρατηρούμενη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα συνεχιζόταν και θα ενισχυόταν από την έντονη μεταρρυθμιστική ατζέντα του προέδρου Temer.
Όποια και αν είναι η έκβαση, οι πρόσφατες κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του Προέδρου ενδέχεται να βάλουν φρένο στον κύκλο πολιτικής ομαλότητας, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της εμπιστοσύνης των επενδυτώνν.
Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας συνταγματικής τροποποίησης για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, και έχει προωθήσει τη συζήτηση στο Κογκρέσο για τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις της κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Ωστόσο, η διαμάχη γύρω από τον Πρόεδρο Temer θα προκαλέσει ενδεχομένως διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα η μεταρρύθμιση να μην περάσει στο Κογκρέσο φέτος, όπως ανέμενε η Moody's.
Επιπλέον με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να μετατοπίζεται προς την πολιτική κρίση, υπονομεύεται η ικανότητά της να συνεχίσει να αναπτύσσει και να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής και φορολογικής κακοδιαχείρισης θα υπονομευθούν.

Προοπτικές επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών

Μετά από δύο χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, η οικονομία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.
Η Moody's αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι χαμηλός κατά 0,5% το 2017 με τον πληθωρισμό να μειώνεται σε 4%, κάτω από το μέσο όρο του στόχου για τον πληθωρισμό 4,5%, αλλά εντός του ανοίγματος +/- 1,5% και να παραμείνει εντός του στόχου της κεντρικής τράπεζας.
Η οικονομική ανάλαμψη της Βραζιλίας απειλείται από την πολιτική κρίση, η οποία πιθανόν θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα αυξήσει την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προήλθε από την επικέντρωση της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ικανότητά της να αποφέρει αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα.
Στο σημερινό πλαίσιο, η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και ο κίνδυνος αλλαγής του πολιτικού σκηνικού θα επηρεάσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων, αυξήθηκαν οι κίνδυνοι γιασ μείωση των προβλέψεων της ανάππτυξης για το 2017 και το 2018.

Αιτιολόγηση για την επιβεβαίωση της βαθμολογίας Βa2

Η βαθμολογία Ba2 αντικατοπτρίζει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του πιστωτικού προφίλ της Βραζιλίας.
Η χαμηλότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα οδηγήσουν στη συνεχή άνοδο του δημοσίου χρέους κατά τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, αποτελούν σημαντικούς περιορισμούς στην αξιολόγηση.
Αυτό εξισορροπείται με τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της Βραζιλίας, το μειούμενο ισοζύγιο πληρωμών και τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Αιτίες αναβάθμισης

Όπως αναφέρει η Moody's uα μπορούσε να αλλάξei τις προοπτικές se σταθερές εάν η πολιτική κρίση επιλυθεί γρήγορα, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων φέτος.
Ιδίως τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε υψηλότερη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και επιταχύνουν το ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης, σταθεροποιώντας τους δείκτες δημόσιου χρέους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Βραζιλίας.

Αιτίες υποβάθμισης

Η πιθανή περαιτέρω ένταση της πολιτικής κρίσης που θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και θα ήταν λόγος για πιθανή υποβάθμιση.
Εάν δεν υλοποιηθούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη εγκριθεί, θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για την αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης