Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman: Η αμαρτία της Γερμανίας είναι μακροοικονομική, ηλίθια η κριτική Trump

Krugman: Η αμαρτία της Γερμανίας είναι μακροοικονομική, ηλίθια η κριτική Trump
Tο πραγματικό πρόβλημα της Γερμανίας, τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα τα οποία δεν σχετίζονται με τη εμπορική πολιτική που ακολουθεί
Επικριτικός απέναντι στον Donald Trump και το σχόλιό του περί «κακών γερμανών» εμφανίζεται ο Paul krugman σε άρθρο του στους New York Times.
όπως αναφέρει «η στιγμή που επέλεξε ο αμερικανός πρόεδρος να κάνει αυτό το σχόλιο είναι ατυχής, για την ακριβή η χειρότερη που θα μπορούσε».
Εξηγώντας την άποψή του αναφέρει:
«Ναι η Γερμανία πουλά πολλά αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, αλλά αφενός πολλά από αυτά κατασκευάζονται σε εργοστάσια στις ΗΠΑ και αφετέρου, η Γερμανία έχει τη φήμη ότι κατασκευάζει καλά αυτοκίνητα. Γιατί λοιπόν μια χώρα να μην εξάγει καλά προϊόντα στα οποία έχει μάλιστα και υπεροχή?»
«Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι η κριτική του αμερικανού προέδρου ήταν η πιο ηλίθια που θα μπορούσε να κάνει» υποστηρίζει.
Ο krugman διευκρινίζει ότι «αυτό είναι και το πραγματικό πρόβλημα της Γερμανίας, τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα τα οποία δεν σχετίζονται με τη εμπορική πολιτική που ακολουθεί.
Αυτό είναι μικροοικονομία ηλίθιε!» αναφέρει χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Donald Trump.
όπως εξηγεί αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «την εποχή της μεγάλης οικονομικής ευφορίας πολλά κεφάλαια επενδύθηκαν σε υποτιθέμενες «ασφαλής» οικονομίες στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες παρουσίαζαν μέτριο πληθωρισμό, επιτρέποντας στη Γερμανία να κερδίσει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χωρίς να παρουσιάζει αντιπληθωριστικά φαινόμενα.
Στη συνέχεια, η εμπιστοσύνη και οι ροές κεφαλαίων κατέρρευσαν με αποτέλεσμα αυτό που χρειαζόταν ήταν μια ισχυρή γερμανική αναθέρμανση της οικονομίας που θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς στη νότια Ευρώπης χωρίς τον αποπληθωρισμό και τα προβλήματα χρέους που συνήθως πάνε μαζί.
Όμως η Γερμανία δεν ακολούθησε αυτό το δρόμο.
Διατήρησε τη δική της λιτότητα και τα αρνητικά επιτόκια ασκώντας σκληρή κριτική στην ΕΚΤ που προσπαθεί να ενισχύσει συνολικά τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Το αποτέλεσμα είναι το ανταγωνιστικό χάσμα που δημιουργήθηκε μετά το 1999 να είναι δύσκολο να κλείσει, δημιουργώντας από τη μία πλευρά τεράστια γερμανικά πλεονάσματα και από την άλλη ένα θανάσιμο τροχοπέδη για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης