Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Sinn (Ifo): Μπορεί ο Macron να ενώσει την Ευρώπη και να σώσει τη Γαλλία από την οικονομική κατάρρευση;

Sinn (Ifo): Μπορεί ο Macron να ενώσει την Ευρώπη και να σώσει τη Γαλλία από την οικονομική κατάρρευση;
Η Γαλλία υποφέρει από υψηλό ποσοστό ανεργίας που φτάνει το 10% με τον κατασκευαστικό τομέα να βρίσκεται 12% κάτω από τα επίπεδα του 2008
«Η εκλογή του Em Macron στην προεδρία της Γαλλίας έστειλε ένα κύμα αισιοδοξίας και ανακούφισης σε όλη της Ευρώπη. Όμως το μεγάλο στοίχημα για το νέο πρόεδρο είναι η αναστύλωση της Γαλλικής οικονομίας και κανείς δεν γνωρίζει έως σήμερα πως θα το επιτευχτεί» υποστηρίζει ο Hans Werner Sinn, αρθρογράφος και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Το μεγάλο ερώτημα του αρθρογράφου είναι «εάν o Macron μπορεί να ενώσει την Ευρώπη, υπονοώντας το δύσκολο έργο να αναστηλώσει τη γαλλική οικονομία και να παραμείνει πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες».
Όπως αναφέρει ο Sinn η «Γαλλία υποφέρει από υψηλό ποσοστό ανεργίας που φτάνει το 10% με τον κατασκευαστικό τομέα να βρίσκεται 12% κάτω από τα επίπεδα του 2008 όταν και ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου Γάλλου προέδρου, «δεν είναι στις προθέσεις του η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και του 35ωρου ούτε φυσικά η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Αντίθετα, έχει ταχθεί υπέρ της περεταίρω οικονομικής ενίσχυσης των χωρών του νότου από την ευρωζώνη».
Στην ουσία ο νέος Γάλλος πρόεδρος τάσσεται υπέρ όλων των «καλών» μέτρων για την Ευρώπη όπως η ίδρυση υπουργείου Οικονομικών της ΕΕ που θα εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις και θα λαμβάνει μέτρα ενάντια στην ανεργία.
Την ίδια στιγμή ωστόσο είναι θετικός στη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων που ταυτόχρονα διαιρεί την Ευρώπη.
«Μετατρέποντας την Ευρώπη σε διαμετακομιστικό κέντρο με το δικό της κοινοβούλιο αυτό που κάνεις είναι να κάνεις ακόμη πιο βαθύ το χάσμα που θα ενώνει τις χώρες της δυτικής με της ανατολικής ΕΕ.
Από τη Δανία, τη Σουηδία , την Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία κι αυτό γιατί οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν θα ενταχθούν σε αυτή την Ένωση. κι όπως έχει επισημάνει ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk «είχαμε ήδη μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων έως το 1989 και καλό είναι να μην ευχόμαστε να επιστρέφουμε σε αυτό».
Ο Γερμανός οικονομολόγος σχολιάζει το γεγονός ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Macron έρχονται σε αντίθεση με αυτά της Γερμανίας η οποία θέλει να αυξήσει και να ισχυροποιήσει την ασφάλεια στις οικονομίες της ΕΕ επιβάλλοντας λιτότητα.
Και καταλήγει λέγοντας:
«Το να δημιουργήσεις κοινό ευρωπαϊκό στρατό είναι εύκολο. τα να έχει μια δημοσιονομική Ένωση χωρίς την πολιτική Ένωση είναι απλά ένα ε μπόδιο στο δρόμο που δημιουργεί αντιπάθειες και έχθρες μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών περισσότερο απ ότι έκανε το ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης