Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση του ELA - Βελτιώνει την κερδοφορία τους

tags :
Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση του ELA - Βελτιώνει την κερδοφορία τους
Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βελτιώνει ελαφρώς την ψυχολογία των επενδυτών
Ως credit positive χαρακτηρίζει η Moody's για τις ελληνικές τράπεζες τη μείωση της χρήσης του ELA, του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της ρευστότητας, καθώς εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη θα βελτιώσει την κερδοφορία τους.
Ειδικότερα, στην 33σέλιδη σημερινή της ανάλυση για το outlook των αγορών τον Ιούνιο, η Moody's αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, υπό τον τίτλο "Greek Banks' Reduced Emergency Liquidity Assistance Improves Their Profitability" (η μείωση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες βελτιώνει την κερδοφορία τους).
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank (Caa3/Ca stable, caa37), η Eurobank (Caa3/Ca stable, caa3), η Εθνική (Caa3/Caa3 stable, caa3) και η Πειραιώς (Caa3/Ca stable, caa3) ανακοίνωσαν μείωση της χρήσης του ELA.
Η μείωση αυτή είναι credit positive και για τις 4 συστημικές τράπεζες, καθώς μειώνει το κόστος χρηματοδότησης και του κόστους για τις κρατικές εγγυήσεις, εξέλιξη που ενισχύει την κερδοφορία τους.
Η Moody's αναφέρεται και στη βελτίωση των προ προβλέψεων κερδών των ελληνικών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα οποία αυξήθηκαν κατά 98 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την βελτίωση των περιθωρίων επιτοκίου και τη μείωση του κόστους των εγγυήσεων.
Επίσης, η βελτίωση αντανακλά και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τη διατραπεζική αγορά repo, καθώς και από τον δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος είναι χαμηλότερος από το 1,5% που κοστίζει ο δανεισμός μέσω ELA.
Επίσης, η μείωση του λειτουργού κόστους στήριξη τη βελτίωση των προ προβλέψεων κερδών.



Η μείωση του κόστους της χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την κερδοφορία τους μετά από πολλά χρόνια ζημιών, αναφέρουν οι αναλυτές της Moody's.
Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από τους επίσημους δανειστές (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βελτιώνει ελαφρώς την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι εμφανίζονται πιο διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους, αυξάνοντας την έκθεσή τους στις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, το όφελος ήταν μόνο το β' 6μηνο του έτους, από τον Ιούνιο του 2016, γεγονός που επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να μετατοπίσουν μέρος του ELA στους μηχανισμούς διευκόλυνσης της ΕΚΤ, βελτιώνοντας σημαντικά την κερδοφορία τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Πιστωτικές επιπτώσεις των τρέχοντων γεγονότων

Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτσι σε θέση να μετατοπίσουν μέρος της υψηλής ποιότητας εγγυήσεων στην διατραπεζική αγορά repo με χαμηλότερο κόστος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναζητούν βραχυπρόθεσμες συμφωνίες επαναγοράς λόγω της υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεων που κατέχουν οι αντισυμβαλλόμενος διεθνείς τράπεζες.
Παρ 'όλα αυτά, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να περιορίζεται από τον μεγάλο όγκο επισφαλών δανείων.
Άλλωστε, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης αύξησαν κατά κάποιο τρόπο τον κίνδυνο για ανατροπή της θετικής δυναμικής στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2016.
Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέφεραν περίπου 600 εκατομμύρια νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.



Υπενθυμίζεται εδώ ότι κάθε τράπεζα έχει δεσμευτεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ να τηρήσει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης